Τηλεμαχία χαμηλών τόνων, αλλά και με αιχμές

Τηλεμαχία χαμηλών τόνων, αλλά και με αιχμές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλούς τόνους, αλλά με αιχμές μεταξύ των βασικών υποψηφίων, κινήθηκε χθες το πρώτο debate για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, το οποίο προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι πριν από τις εκλογές «θα πρέπει να μιλήσει ο ελληνικός λαός». Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσουν αν δέχονται την υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας. «Σε τρικ του κ. Τσίπρα και σκοπιμότητες του κ. Μητσοτάκη εμείς δεν θα συμμετέχουμε», είπε η κ. Γεννηματά. Επίσης, υπερασπίστηκε την περίοδο προεδρίας της, λέγοντας ότι ανέλαβε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν έβδομο κόμμα, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης απέκλεισε πιθανή συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα συνεργαστεί με όποιες δυνάμεις θέλουν, «για να αλλάξουν τον νόμο απλής αναλογικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Αναφέρθηκε, επίσης, στη στενή σχέση του με το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και την απόσταση που τον χωρίζει από εκείνο το ΠΑΣΟΚ που έφερε «σκόνη» στη δημόσια ζωή, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποκάλυψη που έκανε στη Βουλή για λογαριασμούς του Γ. Παπαντωνίου στο εξωτερικό.

Ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι επιθυμεί το νέο κόμμα «να χτυπήσει στα ίσια όχι την τρίτη, αλλά τη δεύτερη θέση». Ετάχθη υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος, ενώ ανέφερε ότι μετά την εκλογή για ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα «ενιαίο, πολυτασικό κόμμα».

Ασκησε κριτική για την ακύρωση της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, τονίζοντας ότι χάθηκε έτσι η ευκαιρία να δοθεί δικαίωμα άποψης για την Κεντροαριστερά και στους Ελληνες του εξωτερικού. Ο Ν. Ανδρουλάκης ετάχθη υπέρ σύνταξης προγραμματικής συμφωνίας πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Ζήτησε, επίσης, αλλαγή του εκλογικού νόμου με μικρότερο μπόνους και σπάσιμο μεγάλων περιφερειών. Σε περίπτωση ανάδειξής του, ετάχθη υπέρ συμμετοχής στην κυβέρνηση κρατικών αξιωματούχων επιλεγμένων μέσω ΑΣΕΠ και τετραετή θητεία. «Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν θα είναι συμπλήρωμα ούτε του Τσίπρα ούτε του Μητσοτάκη», είπε ο Γ. Μανιάτης, ο οποίος επισήμανε ότι πριν από τις εκλογές θα κατατεθεί συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο συγκυβέρνησης. Ο κ. Μανιάτης υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου. Ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί νέα παράταξη, αφήνοντας αιχμές για την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη, αλλά και για τον κ. Καμίνη. Ο Γ. Ραγκούσης είπε «όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του Καμμένου», ενώ εκτίμησε πως παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν θα συγκεντρώσει 151 βουλευτές, η Κεντροαριστερά δεν θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά να αφήσει τον κ. Μητσοτάκη να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας. «Είναι πραγματική κατάντια και στοιχείο παρακμής και χρεοκοπίας να πρέπει εμείς να αποφασίσουμε ανάμεσα σε έναν ανερμάτιστο ΣΥΡΙΖΑ και μια πελατειακή Ν.Δ.», είπε ο κ. Δ. Γάτσιος. Ο κ. Απ. Πόντας περιέγραψε Τσίπρα και Μητσοτάκη έως εκφραστές μιας συντηρητικής Ελλάδας. «Η παράταξή μας χρειάζεται ανανέωση. Αν δεν αλλάξουμε, θα κερδίζουν οι αντίπαλοι μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Τζιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή