Εγκατέλειψε την Καταλωνία ο Πουτζντεμόν

Εγκατέλειψε την Καταλωνία ο Πουτζντεμόν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο λίγες ώρες κράτησε η μέθη των οπαδών της απόσχισης για την ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Καταλωνίας» από το τοπικό Κοινοβούλιο, την περασμένη Πέμπτη. Ενώ η Μαδρίτη εδραίωνε χθες την εξουσία της στην αυτόνομη περιοχή χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα μαζικής αντίστασης από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν και έξι σύμβουλοί του πορεύονταν, σύμφωνα με ισπανικά και βελγικά μίντια, προς τις Βρυξέλλες, εν μέσω φημολογίας ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Τα σχετικά σενάρια είχε τροφοδοτήσει μία ημέρα νωρίτερα ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Τέο Φράνκεν, δηλώνοντας ότι ο Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του θα μπορούσαν να λάβουν πολιτικό άσυλο στη χώρα του. Δήλωση, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να διευκρινίσει ότι το θέμα της παροχής ασύλου στην αποσχιστική ηγεσία «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», ζητώντας μάλιστα από τον υπουργό του «να μη ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Χθες το πρωί, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα απήγγειλε καταγγελίες εναντίον του Πουτζντεμόν και άλλων καθαιρεθέντων αξιωματούχων της Καταλωνίας για «εξέγερση», «στάση» και διασπάθιση δημόσιου χρήματος – κατηγορίες οι οποίες θα μπορούσαν να επισύρουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 30 χρόνων.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων μετά την ανάληψη του ελέγχου της Καταλωνίας απευθείας από την κυβέρνηση Ραχόι, οι δημόσιοι υπάλληλοι πήγαν κανονικά στις δουλειές τους, αγνοώντας τις εκκλήσεις ριζοσπαστικών οργανώσεων των αποσχιστών για πολιτική ανυπακοή. Η ίδια η ηγεσία των αποσχιστών εξέπεμπε μηνύματα αποδοχής της νέας κατάστασης πραγμάτων. Η πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Σώματος, αναγνωρίζοντας ότι «έχει διαλυθεί» από την κεντρική κυβέρνηση.

Ούτε ο Πουτζντεμόν ούτε άλλο μέλος της τοπικής κυβέρνησης –με μία μόνο, ολιγόωρη εξαίρεση– πήγαν στα γραφεία τους, ενώ η αστυνομία κατέβαζε τις φωτογραφίες τους από τα δημόσια κτίρια.

Το κυριότερο, τα δύο κόμματα που σχημάτιζαν την τοπική κυβέρνηση, το κεντροδεξιό PDECat του Πουτζντεμόν και το κεντροαριστερό ERC του έκπτωτου αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας, αποφάσισαν χθες να συμμετάσχουν στις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η κυβέρνηση Ραχόι για τις 21 Δεκεμβρίου. Δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το ποσοστό των Καταλανών που στηρίζει την απόσχιση να έχει υποχωρήσει κάπου μεταξύ 34% και 29%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή