Ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον καταβάλλονται εισφορές 168 ευρώ

Ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον καταβάλλονται εισφορές 168 ευρώ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστική ενημερότητα για έξι μήνες θα μπορούν να λάβουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, εφόσον εντός του τρέχοντος έτους έχουν καταβάλει χωρίς διακοπή την ελάχιστη εισφορά, που για την πλειοψηφία τους αντιστοιχεί σε 168 ευρώ τον μήνα.

Εγκύκλιος, που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι αυξάνεται και για τους μη μισθωτούς η διάρκεια της ασφαλιστικής ενημερότητας από ένα μήνα σε έξι και για τα φυσικά πρόσωπα που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης. 

Μάλιστα, για το τρέχον έτος και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ’ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μήνες που προηγούνται της χορήγησης της βεβαίωσης. 

Για την πλειονότητα των ασφαλισμένων αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα 168 ευρώ, ενώ για τους αγρότες ξεκινά από τα 86,98 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, αρχικά, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και με μερική καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ήτοι και με ποσά κάτω των 168 ευρώ, όμως η χθεσινή εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι όσοι έως πρότινος κατέβαλλαν χαμηλότερα ποσά, δεν θα λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Βέβαια, για τους  μη μισθωτούς ασφαλισμένους που κατά το έτος 2017 απασχολούνται παράλληλα και ως μισθωτοί, η εγκύκλιος ορίζει ότι η βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας θα δίνεται για τη μη μισθωτή τους δραστηριότητα, εφόσον δεν βαρύνονται με οφειλές προηγούμενων ετών, χωρίς τον έλεγχο της καταβολής της ελάχιστης, κατά περίπτωση, εισφοράς, δεδομένου ότι καταβάλλουν ήδη την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά από τη μισθωτή απασχόληση. 

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι σε περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων που αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ως εργοδότες, θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα ισχύουσα διαδικασία και οι βεβαιώσεις θα χορηγούνται είτε ηλεκτρονικά είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που τις διέπει Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, τα οποία αιτούνται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την ιδιότητά τους ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, η σχετική βεβαίωση, εξάμηνης διάρκειας, θα χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μη μισθωτών του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης. Στην περίπτωση που –εξαιτίας της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016– δοθεί βεβαίωση για ποσά που αντιστοιχούν στην κατώτατη εισφορά, αυτή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταβίβαση ακινήτου ή για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, καθώς απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού, όπως αυτό έχει υπολογιστεί στα ειδοποιητήρια.

Μετά την οριστικοποίηση της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής βάσει των εισοδημάτων του 2016 και εφόσον προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών, για τη χορήγηση της σχετικής ενημερότητας θα απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού της μηνιαίας δόσης.

Οσο για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που κατά το έτος 2017 απασχολούνται παράλληλα και ως μισθωτοί, θα λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για τη μη μισθωτή τους δραστηριότητα, εφόσον δεν βαρύνονται με οφειλές προηγούμενων ετών, χωρίς τον έλεγχο των επιπρόσθετων προϋποθέσεων, δεδομένου ότι καταβάλλουν ήδη την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά από τη μισθωτή απασχόληση. Στην περίπτωση αυτή όμως, η διάρκεια της βεβαίωσης θα είναι μηνιαία. Οπως μηνιαία θα είναι και η διάρκεια της βεβαίωσης στην περίπτωση που ο αιτών βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας έχει υπαχθεί και σε ρύθμιση οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή