Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Μπαρζανί

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Μπαρζανί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΜΠΙΛ. Την απόφασή του να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του τοπικού Κοινοβουλίου του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε την Κυριακή ο Μασούντ Μπαρζανί, ύστερα από 14 χρόνια στην προεδρία.

Οπαδοί του Μπαρζανί διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο του Ερμπίλ και στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό για να επιτεθούν σε βουλευτές και δημοσιογράφους, προτού απομακρυνθούν από αστυνομικές δυνάμεις. Ο Μπαρζανί ανέλαβε με τον τρόπο αυτό την πολιτική ευθύνη της διεξαγωγής του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου, το οποίο προκάλεσε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση με τη Βαγδάτη και τις γειτονικές χώρες.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι ανέφερε ότι η Βαγδάτη παρακολουθεί στενά τις «απόπειρες δημιουργίας χάους και αναταραχής» στο Ερμπίλ και το Νταχούκ.

Μιλώντας από το βήμα του τοπικού Κοινοβουλίου στο Ερμπίλ την Κυριακή, ο Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του την 1η Νοεμβρίου και ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία «κάτω από κανέναν όρο».

«Είμαι ο Μασούντ Μπαρζανί. Είμαι ένας απλός μαχητής των Πεσμεργκά και θα συνεχίσω να επικουρώ τον λαό μου στον αγώνα του για ανεξαρτησία», είπε ο Μπαρζανί την Κυριακή.

Στην ομιλία του, ο Μπαρζανί κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να μην στηρίξουν έμπρακτα την κουρδική ανεξαρτησία. «Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιματοχυσία, αλλά οι ιρακινές δυνάμεις και οι σιιτικές πολιτοφυλακές συνέχισαν την επέλασή τους, χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα», είπε ο ιστορικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι η παραίτηση του Μπαρζανί μπορεί να διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της κυβέρνησης στη Βαγδάτη, κατευνάζοντας την ίδια ώρα την Αγκυρα και την Τεχεράνη, οι οποίες αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία κάθε αυτονομιστική πρωτοβουλία των Κούρδων του Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή