Νέα παράταση υποβολής προσφορών για την ΕΕΣΣΤΥ έως τις 14 Φεβρουαρίου 2018

Νέα παράταση υποβολής προσφορών για την ΕΕΣΣΤΥ έως τις 14 Φεβρουαρίου 2018

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Eλληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017. Η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίσθηκε για τις 14 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η παράταση δόθηκε έπειτα από αίτημα που υπέβαλε προεπιλεγείς επενδυτής, ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάσθηκε. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα κατέθεσε η πλευρά της Ferrovie dello Stato Italiane (FS Italiane), προκειμένου να σταθμίσει τη νέα κατάσταση μετά και την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το γεγονός αυτό επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ιταλών για την ΕΕΣΣΤΥ, το οποίο, εξαιτίας τόσο των καθυστερήσεων στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και των αστοχιών κυβερνητικών στελεχών (περί δημιουργίας νέας ΤΡΑΙΝΟΣΕ αμέσως μετά την πώληση της πρώτης), είχε ατονήσει. Η ανανέωση εξάλλου του ενδιαφέροντος των Ιταλών για την EΕΣΣΤΥ υπογραμμίσθηκε εκ νέου, μετά και την επίσκεψη του επικεφαλής της FS Italiane, Ρενάτο Μαζοντσίνι, στις εγκαταστάσεις τής προς αποκρατικοποίηση επιχείρησης. Ο τελευταίος επισκέφθηκε το μεγαλύτερο μηχανοστάσιο της ΕΕΣΣΤΥ στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, πριν από 10 ημέρες.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε αντίρρηση να δώσει τη νέα παράταση, δεδομένου ότι η συμμετοχή των Ιταλών είναι κρίσιμης σημασίας στην επίτευξη μιας ισχυρής ανταγωνιστικής διαδικασίας. Ο έλεγχος της ΕΕΣΣΤΥ έχει μεγαλύτερη αξία για τον ιδιοκτήτη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ απ’ ό,τι για κάποιον τρίτο που ενδιαφέρεται για τα συμβόλαια της επιχείρησης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως είναι η Scoda. Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική πλευρά αναμένει μια καλύτερη προσφορά από τους Ιταλούς.

Η αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ έχει αποκτήσει διαστάσεις σίριαλ, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα έχουν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί για την πώληση του 100% της εταιρείας, ενώ έχουν δοθεί οκτώ παρατάσεις στη διενέργεια του διαγωνισμού. Οι δύο πρώτες παρατάσεις δόθηκαν στο πλαίσιο της διενέργειας του πρώτου διαγωνισμού, που κηρύχθηκε τελικά άγονος τον Ιούνιο του 2016. Οι άλλες έξι παρατάσεις δόθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργείται μέχρι και σήμερα. Στον υφιστάμενο διαγωνισμό, οι πρώτες δύο παρατάσεις δόθηκαν στην α΄ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή πριν από την υποβολή του αρχικού ενδιαφέροντος. Οι υπόλοιπες τέσσερις παρατάσεις δόθηκαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού που αφορά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Η τελευταία παράταση (8η κατά σειρά) δόθηκε την περασμένη Παρασκευή και εκτιμάται ότι θα είναι η τελευταία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή