Σε ΒΒΒ αναβάθμισε η S&P την ιταλική οικονομία

Σε ΒΒΒ αναβάθμισε η S&P την ιταλική οικονομία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε ΒΒΒ από ΒΒΒ-, διατηρώντας σταθερή την προοπτική της, προχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της ιταλικής οικονομίας, της αύξησης των επενδύσεων, της μικρής ανόδου της απασχόλησης και της βελτιωμένης εικόνας των κόκκινων δανείων.

Σε δηλώσεις του στο Τwitter ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι σημείωσε ότι «έπειτα από πολλά χρόνια ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. Η δουλειά έχει αρχίσει να αποδίδει». Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης έρχεται σε μία περίοδο όπου τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε θέση μάχης για τις επικείμενες εκλογές του Μαρτίου 2018, με το κόμμα των 5 αστέρων να βρίσκεται σε ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Ο S&P εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,4% φέτος και 1,3% την περίοδο 2018 – 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναβάθμιση από τον S&P αντανακλά και την υποχώρηση του κινδύνου στον τραπεζικό τομέα, καθώς και την επίτευξη των στόχων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το προβλεπόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν βαρίδι για την ιταλική οικονομία, με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει για την κρατική διάσωση πολλών τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας επεσήμανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τον Αύγουστο από τον Ιούλιο του 2014. Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6%, έναντι αρχικών προβλέψεων για μείωση στο 1,2% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή