Σε υψηλό 17 ετών το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 17 ετών το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη δεν έχει πληγεί από την κρίση στην Καταλωνία, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη Γερμανία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης σημείωσε τον Οκτώβριο σημαντική άνοδο και αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες βάσης, περίπου έναν μήνα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αντικατοπτρίζεται και από την αύξηση κατά 4,1% σε ετήσια βάση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, έναντι προβλέψεων των αναλυτών του πρακτορείου Reuters για αύξηση κατά 3%. Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση έναντι αρχικών προβλέψεων του Reuters για αύξηση κατά 0,7%. Η άνοδος των λιανικών πωλήσεων αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος. Στον απόηχο του θετικού κλίματος για την παγκόσμια ανάπτυξη και την άνοδο του οικονομικού κλίματος στην Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε τον Οκτώβριο προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας στο 2% έναντι αρχικών προβλέψεων τον περασμένο Απρίλιο για άνοδο του ΑΕΠ στο 1,5%.

Σε μικρότερο βαθμό αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία (0,3 μονάδες βάσης), ενώ στη Γαλλία κινήθηκε πτωτικά κατά 1,6 μ.β. Επίσης, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκε στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Σε γενικές γραμμές, η ευρωστία που παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης αντισταθμίζει τους κραδασμούς που προκαλεί η ένταση στην Καταλωνία, με την ισπανική οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά και το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,8% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου έναντι 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, η άνοδος του ΑΕΠ της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 3,1%, καταγράφοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την πορεία της ισπανικής οικονομίας αφορούν το διάστημα από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Στις παραπάνω εκτιμήσεις δεν έχει συμπεριληφθεί η περίοδος πριν και μετά το πολύκροτο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλωνία. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το 2018, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Καταλωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή