Οι τράπεζες της Ευρωζώνης «αντέχουν» τα χαμηλά επιτόκια

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης «αντέχουν» τα χαμηλά επιτόκια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και για μία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, την περασμένη Πέμπτη, να επεκτείνουν τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, σημαίνει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και πριν από τα τέλη του 2019.

Ορισμένοι τραπεζίτες έχουν υποστηρίξει ότι είναι αδύνατον να εμφανίζουν κερδοφορία με το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0%. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, στα τέλη του 2011, η ΕΚΤ έχει προβεί μόνο σε μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανόν ο κ. Ντράγκι να ολοκληρώσει τη θητεία του στα τέλη του 2019, χωρίς να έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ούτε μία φορά. «Αν και η διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών, σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις εμφανίζονται έπειτα από σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο και τείνουν να αντισταθμίζονται από τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών που σχετίζονται με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού», αναφέρεται στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ. Σύμφωνα με την έκθεση, θα χρειαστούν περί τα δέκα χρόνια χαμηλών επιτοκίων για να μειωθούν τα κέρδη μιας μέσης τράπεζας κατά 25%. Η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται ανοδικά για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η επίδοσή της το 2017 θα είναι η καλύτερη (η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1,7% και η ΕΚΤ ανάπτυξη 2,2%) της τελευταίας δεκαετίας. Η ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται εν μέρει και στην πολιτική πολύ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, άπλετης ρευστότητας και αγοράς ομολόγων που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Οταν είχε αναλάβει ο Ντράγκι, τον Νοέμβριο του 2011, το βασικό επιτόκιο δανεισμού ήταν στο 1,5% (μετά τις δύο «ιστορικές» αυξήσεις κατά 0,25% επί Τρισέ τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2011, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης εισερχόταν σε ύφεση που διήρκεσε δύο χρόνια) και είχε μειωθεί στο 0,25% τον Νοέμβριο του 2013 και στο 0% τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, «τα πρώτα πέντε χρόνια (με χαμηλά επιτόκια δανεισμού) η μεταβολή του ΑΕΠ αντισταθμίζει με το παραπάνω την αρνητική επίπτωση που έχουν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στην κερδοφορία», αναφέρεται στην έκθεση. «Στη συνέχεια θα χρειαστούν μέχρι και δέκα έτη για να περιοριστεί κατά 25% η κερδοφορία της μέσης τράπεζας». Μετά την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές αναπροσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους και πλέον προβλέπουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από το 2011 στα τέλη του 2019 το νωρίτερο. Παρόλο που ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει πως ο περιορισμός των μηνιαίων αγορών ομολόγων θα γίνεται σταδιακά, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Μπενουά Κερέ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο κ. Κερέ είναι υπεύθυνος και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά εξέφρασε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη Journal du Dimanche την ελπίδα πως «αυτή θα είναι η τελευταία επέκταση» του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή