Ενα συλλεκτικό νόμισμα, γαλλικής έμπνευσης, «μάχεται» τον καρκίνο του μαστού

Ενα συλλεκτικό νόμισμα, γαλλικής έμπνευσης, «μάχεται» τον καρκίνο του μαστού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να κρύβουν τα στήθη τους, αλλά να πληρώνουν με αυτά». Πριν προλάβει κανείς να βγάλει τα λάθος συμπεράσματα από την προτροπή που βρίσκεται σε δημοσίευμα της Le Parisien, καλό είναι να γνωρίζει πως αναφέρεται σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Νομισματοκοπείου του Παρισιού. Πρόκειται για την πρόσφατη έκδοση ενός νομίσματος δύο ευρώ (σε συλλεκτική και συμβατική μορφή) για τη μάχη εναντίον του καρκίνου του μαστού. Αφορμή για την κοπή ήταν η συμπλήρωση των 25 ετών από την υιοθέτηση του συμβόλου της ροζ κορδέλας, που ταυτίζεται με την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της ασθένειας αυτής, ιάσιμης στα πρώτα της στάδια. Στη Γαλλία, ένα μέρος των εσόδων από τη διάθεση του συλλεκτικού νομίσματος θα καταλήξει υπέρ των σκοπών μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην ενημέρωση των γυναικών.

Το αναμνηστικό νόμισμα απεικονίζει στη μία του όψη μια κοπέλα που κρατάει το στήθος της και ακριβώς επάνω στην παράσταση αυτή είναι η κορδέλα, της οποίας ξεχωρίζει το έντονο ροζ χρώμα. Εκτός από αυτό, κυκλοφορεί μαζί και κανονικό νόμισμα για τις συναλλαγές των πολιτών με την ίδια εικόνα χωρίς να είναι έγχρωμο. Η απεικόνιση είναι ένας συμβολισμός για την ψηλάφηση που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες και που μπορεί πραγματικά να τους σώσει τη ζωή. Το συλλεκτικό νόμισμα, που κόπηκε σε 10.000 κομμάτια, ήρθε και στη χώρα μας, όπου έγινε μια άτυπη πρώτη παρουσίασή του. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί δέχθηκε στην πρεσβευτική κατοικία την κυρία Ντορίτ Μεγήρ-Εσδρά της εταιρείας Coins Club, που του δώρισε ένα και τον ενημέρωσε για το λανσάρισμά του στην ελληνική αγορά. Ο στόχος είναι μέσα από την τέχνη εν σμικρώ των νομισμάτων να περάσει το μήνυμα της πρόληψης και στις Ελληνίδες. Ενα τμήμα των εσόδων, μάλιστα, από την πώληση του συγκεκριμένου αναμνηστικού (και του κλασικού, που επίσης διατίθεται προς πώληση) θα διατεθεί για το «Αλμα Ζωής», τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, που προσφέρουν στήριξη σε χιλιάδες πάσχουσες.

Ο δραστήριος Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος έχει αγαπήσει πολύ την Ελλάδα και έχει κοινωνικές ευαισθησίες, βρήκε εξαιρετικά θετική την πρωτοβουλία αυτή και πιστεύει ότι θα έχει ανταπόκριση από τους συλλέκτες νομισμάτων στη χώρα μας. Αλλά δεν θα το κρατήσουν μόνο αυτοί στα χέρια τους. Η Ντορίτ Μεγήρ-Εσδρά, που ξέρει πολύ καλά το ζήτημα, εξηγούσε πως η είσοδος στην Ευροζώνη, με κάθε κράτος να αποφασίζει μόνο του ποιες παραστάσεις θα αποτυπώσει, έδωσε μεγάλη ώθηση στη δημιουργία ερασιτεχνικών συλλογών, ιδιαίτερα από συμβατικά 2ευρα. Κατά έναν τρόπο είναι μια μορφή πολιτιστικής διπλωματίας, αν σκεφτεί κανείς ότι τα νομίσματα αυτά με τον τουρισμό και την ενιαία αγορά κυκλοφορούν παντού. Ποια, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη υπόμνηση για τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μία φορά τον χρόνο; Η απάντηση κοστίζει μόνο δύο ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή