Το Κονκλάβιο (31/10/2017)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένο στη μετάφραση

Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα στο Προεδρικό κατά τη χθεσινή παρασημοφόρηση του Φρανς Τίμερμανς με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. Το «παρών» έδωσαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, η σύζυγος του Τίμερμανς και δύο από τα τέσσερα παιδιά του. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στα γαλλικά. Ισως να ήταν αυτός ο λόγος που κάποιοι εκ των παρόντων μπέρδεψαν τον μέντορά του Μαξ Βαν ντερ Στουλ, στον οποίο αναφέρθηκε, με τον Βαν ντερ Μπρουκ. Θυμίζω ότι ο Βαν ντερ Στουλ ήταν ο Ολλανδός Εργατικός που είχε πρωτοστατήσει στον διασυρμό της χούντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σημειώνω ακόμη ότι ο Τίμερμανς απάντησε στους επαίνους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη στήριξή του στο προσφυγικό με καλά λόγια για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, θυμίζοντας ότι «μαζί τα κάναμε». Μαζί με τον Αβραμόπουλο, πάντως, οργάνωσε ο Παυλόπουλος την επίσκεψη και τις τιμές προς τον Ολλανδό.

Μαρτύρησε το μυστικό

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τον κανόνα μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή για την αναβάθμιση των F-16. Εκεί «μαρτύρησε» ότι υπάρχουν πρακτικά από τη συνεδρίαση Εξοπλιστικών της Βουλής της 20ής Σεπτεμβρίου.

Είπε κάτι του τύπου «δεν τα καταθέτω επειδή είναι απόρρητα», αλλά φρόντισε να σημειώσει ότι στην εν λόγω συνεδρίαση ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης.

Θυμίζω ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής είχα αναφερθεί προ ημερών. Εκεί οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης των F-16 και ζητούσαν απαντήσεις από τον Πάνο Καμμένο για το κόστος. Ο ΥΠΕΘΑ είχε δεσμευθεί ότι η αναβάθμιση δεν θα ξεπερνούσε ένα συγκεκριμένο ποσό.

Μάλιστα, στην εισήγησή του, που περιέχεται στα πρακτικά με την υπογραφή του, είχε υπογραμμίσει ότι η προμήθεια θα γίνει από την Lockheed Martin. Είχε τεκμηριώσει μάλιστα το σκεπτικό του σημειώνοντας ότι η εταιρεία ήταν η κατάλληλη, επειδή αυτή είχε κατασκευάσει τα αεροπλάνα. Το ίδιο είχε υποστηρίξει στην εν λόγω ενημέρωση και ο αρχηγός της Αεροπορίας.

Προφανώς, ο Τσίπρας το γνώριζε με την αναφορά του στα πρακτικά. Υποθέτω ότι απλώς δεν θυμόταν ότι λίγες μέρες πριν, την περασμένη Δευτέρα, ο Καμμένος από τη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν σίγουρη η Lockheed και ότι μπορεί η αναβάθμιση να γίνει και από την Boeing. Ή απλώς ότι δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει τον κυβερνητικό του εταίρο…

Κλωτσιά προς τα πάνω

Ηταν ομολογουμένως συγκινητική η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το λέω επειδή ξεχείλιζε από θετικά λόγια για τα έργα και τις ημέρες του Μουζάλα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προφανώς, τα λόγια αυτά δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν τον Μουζάλα στην υπουργική του καρέκλα. Εξ ου και επελέγη η «κλωτσιά προς τα πάνω». Βέβαια, το αν ο Μουζάλας θα καταφέρει να τερματίσει επιτυχώς είναι μιαν άλλη ιστορία. Πληροφορούμαι ότι πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος αν βρεθεί στη shortlist των τελικών υποψηφίων για τη θέση.

Κουίζ

Ποιον υποψήφιο –άλλον απ’ αυτόν που εμφανιζόταν στις μέχρι σήμερα μετρήσεις– «φωτογραφίζει» ως δεύτερο στις κάλπες για τον νέο κεντροαριστερό φορέα μεγάλη δημοσκόπηση που βγαίνει στον αέρα σε λίγες ώρες;

Καταλωνία μέσω Βενεζουέλας

Δεν της φτάνει ο αναβρασμός που επικρατεί στην Καταλωνία, η ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και την επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης που ανταπέδωσε στα σχόλια του Ισπανού πρέσβη Ενρίκε Βιγκέρα για τη σωστή, σύμφωνα με τον ίδιο, στάση απέναντι στις εξελίξεις στην Καταλωνία που τήρησαν η Ν.Δ. και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Φαρμακερή ήταν και η αντίδραση της Ν.Δ., που διά του Γιώργου Κουμουτσάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της έχει γίνει «καταγέλαστη» στη διπλωματική κοινότητα. Πάντως, στην Πειραιώς δεν πιστεύουν ότι το βέρτιγκο της κυβέρνησης σε σχέση με το Καταλανικό οφείλεται μόνο στις διαφορετικές αναγνώσεις που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Κάποιοι θεωρούν ότι η κυβερνητική στάση εκπορεύεται και από το γεγονός ότι η Ισπανία είχε ζητήσει κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ενώ πρόσφατα συνέλαβε για ξέπλυμα χρήματος τέσσερις πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος και τους στέλνει πακέτο στην Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή