Οι «δεξιοί λογαριασμοί»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν μας τα λέει καλά ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης. Κυρίως δεν μας τα λέει όλα για την παρακολούθηση «δεξιών λογαριασμών» στο Twitter. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι «Το μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media περιέχει για το μήνα αυτό και ένα ενδιαφέρον (παραπολιτικό) στοιχείο: συνεχίζεται η μαζική δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αφορά φανς τηλεοπτικών σώου που ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς» (25.10.2017).

Το αρχικό ερώτημα αφορά τον πρώτο πληθυντικό, το «παρακολουθούμε». Ποιοι ακριβώς παρακολουθούν μαζί με τον υπουργό; Οι ΠΑΟΚτζήδες; Ο Σύλλογος Φυσιολατρών Ανω Γουμένισσας; Το Μέγαρο Μαξίμου; Η Κουμουνδούρου; Με τι λεφτά γίνεται η «παρακολούθηση» και τίνος; Αυτά είναι ερωτήματα που ο κ. Βερναρδάκης ως δημόσιος λειτουργός οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα, και όχι να σφυρίζει κλέφτικα για εργαλεία που αναλύουν τάσεις στο Διαδίκτυο και ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter.

Η αλήθεια είναι πως όσα αναφέρει προς απολογίαν του ο κ. Βερναρδάκης είναι πραγματικά. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που αναλύουν τις τάσεις στο Διαδίκτυο και ελέγχουν για ψεύτικους λογαριασμούς. Ομως κάποιοι χειρίζονται αυτά τα εργαλεία. Ξοδεύουν χρόνο για να ψάξουν και συντάξουν μηνιαία report και προφανώς πληρώνονται γι’ αυτό. Αλλά κανένα όμως από τα παραπάνω εργαλεία –και πολύ φυσιολογικά– δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους «δεξιούς» από τους «αριστερούς» λογαριασμούς. Κάποιος το κάνει, με συγκεκριμένα κριτήρια. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Δεν θα έπρεπε, μετά τον δικαιολογημένο σάλο που ακολούθησε την αρχική ανάρτηση του υπουργού, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της «παρακολούθησης», ακόμη και το «μηνιαίο report» που λέει ότι διαβάζει; Ο κ. Βερναρδάκης είναι υπουργός σε μια χώρα που τα προηγούμενα χρόνια δεινοπάθησε από τις παρακολουθήσεις αντιφρονούντων. Οι παραπομπές του σε κάποια εργαλεία αφορούν την παρακολούθηση ενός μόνο λογαριασμού, π.χ. του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν αφορούν ολόκληρες ομάδες πολιτών οι οποίοι μπαίνουν σε λίστα «δεξιών λογαριασμών»·άγνωστο πώς και από ποιους.

Εχουν μακρά και επιβαρυμένη ιστορία οι συρανέλ στα κοινωνικά δίκτυα: συντονισμένες βιτριολικές επιθέσεις κατά συγγραφέων, σκιτσογράφων, δημοσιογράφων κ.λπ. που δεν ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή· χολερικοί λογαριασμοί, τους οποίους χειρίζονταν άνθρωποι που μετά αποκαλύφτηκε ότι ήταν μετακλητοί σε υπουργικά γραφεία· προσπάθεια απαξίωσης των ΜΜΕ για να επικρατήσει η μοναδική «αλήθεια» που βολεύει την κυβέρνηση και άλλα πολλά. Επομένως χρειάζονται απαντήσεις, αν και μάλλον και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή