Τις βασικές αρχές του για τον νέο φορέα παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης

Τις βασικές αρχές του για τον νέο φορέα παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινώντας με τη βασική αρχή ότι τις αλλαγές που θέλουμε για το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία, θα πρέπει πρώτα από όλα να τις κάνουμε πράξη στο νέο φορέα και κάνοντας λόγο για ένα «Πολιτικό Κέντρο χωρίς αποκλεισμούς», ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε σχετικά με τις αρχές, τις δομές και τη λειτουργία του νέου κόμματος-κινήματος, σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε το όραμά του για τον νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, αμέσως μετά τη 19η Νοεμβρίου, όταν και θα έχει αναδειχθεί η ηγεσία του νέου φορέα, η τελευταία θα πρέπει προσωρινά να καταστεί καθοδηγητής των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν συνεργατικά. Κατόπιν, θα πρέπει να συσταθεί η Αντιπροσωπευτική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που θα αναλάβει την προετοιμασία και τη διενέργεια του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης πρέπει να διεξαχθεί την ερχόμενη Άνοιξη. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τη βάση των μελών όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα του νέου πολιτικού φορέα, με σκοπό την εκπόνηση προγράμματος και κυβερνητικών προτεραιοτήτων, την εκλογή κομματικών οργάνων και τη θέσπιση καταστατικού χάρτη. 

Αναφερόμενος στο πως δεν θέλει να είναι το νέο κόμμα, ο πρόεδρος του Ποταμιού υπογράμμισε πως ο νέος φορέας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως προθάλαμος για κρατικές θέσεις και γραφείο εξυπηρέτησης ημετέρων, απορρίπτοντας κάθε ρουσφετολογική πρακτική. Επιπλέον, τόνισε ξανά τον «ανοιχτό χαρακτήρα» που πρέπει να έχει ο νέος φορέας, ο οποίος θα πρέπει να απορρίψει τους αποκλεισμούς και τις «κλειστές πόρτες», αποτρέποντας παράλληλα και την ανάπτυξη φατρίων στο εσωτερικό του. 

Ο νέος φορέας σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη πρέπει να είναι πολυτασικός και όχι ομοσπονδιακός, δημοκρατικός και όχι αυταρχικός και να λειτουργεί ως εργαστήριο παραγωγής πολιτικών και όχι ως μηχανισμός νομής εξουσίας. 

Για τη διαμόρφωση του δημοκρατικού και πολυτασικού χαρακτήρα του, ο υποψήφιος επικεφαλής του νέου φορέα προτείνει την έκφραση γνώμης των μελών πριν από κρίσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις, την ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης για τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων, τη σταθερή καμπάνια προσέλκυσης νέων μελών, καθώς και τον διάλογο με ομάδες και κινήματα για κοινές δράσεις σε επιμέρους θέματα και προώθηση άμεσων λύσεων. 

Ο χαρακτήρας του νέου κόμματος πρέπει να είναι όμως παράλληλα και σύχρονος, διαμήνυσε ο κ. Θεοδωράκης. Αυτό μεταφράζεται σε κατάργηση των υπαρχουσών κομματικών φοιτητικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων που την επόμενη μέρα θα πρόσκεινται στη νέα παράταξη, ψηφιοποίηση όλης της δομής και λειτουργίας του κόμματος, σύσταση τομέων πολιτικής με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και συνεχή αξιολόγηση των εργαζομένων και των στελεχών. 

Η διαφάνεια του νέου φορέα πρέπει να είναι επίσης ένας από τους βασικούς πυλώνες του, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος έκανε λόγο για δημοσιότητα στα έξοδα και τα έσοδα του κόμματος, επιλογή μάνατζερ για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος με διαγωνισμό, ανοιχτή διαδικασία επιλογής μετακλητών και αποσπασμένων υπαλλήλων και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με κόφτη δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης. 

Τέλος, πέραν από δημοκρατικός και ανοιχτός, ο νέος φορέας δεν μπορεί παρά να είναι και συμμετοχικός, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. Αυτό σημαίνει πως ο νέος φορέας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διάλογο σε όλα τα επίπεδα με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και να προσφέρει κίνητρα για ενισχυμένη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στα όργανα του κόμματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο συμμετοχικός αυτός χαρακτήρας θα ενισχυθεί περαιτέρω από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα από μέλη και φίλους του νέου φορέα, καθώς και από τον ορισμό συνήγορου του μέλους για την παρακολούθηση τήρησης των αρχών του νέου κόμματος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή