Μανχάταν: Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ δράστης της επίθεσης, «στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους»

Μανχάταν: Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ δράστης της επίθεσης, «στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζον Μίλερ, κατονόμασε τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ ως δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τρίτης, με απολογισμό οκτώ νεκρούς. 

 
Ο Σαΐποφ εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010 και, σύμφωνα με την αστυνομία, προετοίμαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες. Οπως ανακοινώθηκε, όλα δείχνουν ότι διέπραξε το χτύπημα «στο όνομα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους». 
 
Ο ύποπτος νοίκιασε το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, ενώ τα σημειώματα που βρήκαν οι αρχές ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα. 
 
Σε αυτά αναγραφόταν το μήνυμα το Ισλαμικό Κράτος «θα αντέξει για πάντα». Ο 29χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπελβιου, ενώ την Τετάρτη απαγγέλθηκαν και κατηγορίες εις βάρος του, με πιο σοβαρή αυτή της τρομοκρατίας. 
 
Μανχάταν: Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ δράστης της επίθεσης, «στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους»-1
 
«Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη»

Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times. «Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά. Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.
 
Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους. Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

 

Μανχάταν: Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ δράστης της επίθεσης, «στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους»-2
 
Ολα ξεκίνησαν όταν στις 15:05 τοπική ώρα ένας άνδρας με νοικιασμένο φορτηγό από το κατάστημα Home Depot εισήλθε σε ποδηλατόδρομο παρασύροντας όποιον έβρισκε στο πέρασμά του.

Ωστόσο, στην οδό Chambers, το φορτηγό του δράση συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο τραυματίζοντας δύο ενήλικες και δύο παιδιά. Μετά τη σύγκρουση, ο οδηγός του φορτηγού ένας 29χρονος άνδρας, βγήκε από το όχημα επιδεικνύοντας δύο όπλα χειρός. Ένστολος που βρισκόταν στην περιοχή πυροβόλησε το δράστη στην κοιλιακή χώρα. Ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ στην περιοχή του συμβάντος βρέθηκαν δύο αεροβόλα όπλα (ένα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στο paintball) που εικάζεται ότι κρατούσε ο δράστης.

Αν και η αστυνομία απέφυγε να κατονομάσει τον δράστη, πηγή που έχει γνώση των ερευνών, αναγνώρισε τον 29χρονο ως Σαϊφούλο Σαΐποφ, προσθέτοντας πως δεν ήταν Αμερικανός πολίτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Σαΐποφ είναι υπήκοος του Ουζμπεκιστάν που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010 και διέθετε πράσινη κάρτα.

Μάλιστα όπως μεταδίδει το AP, ο δράστης της επίθεσης ήταν οδηγός της Uber, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η εταιρεία σημειώνοντας ότι πλέον του έχει αφαιρεθεί η άδεια.

Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ, όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του. Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.

Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες και στις Βρυξέλλες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Χάλογουιν, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αναφέρθηκε, χωρίς να περιμένει οι διωκτικές αρχές να δώσουν στοιχεία, στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», έγραψε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», ανέφερε νωρίτερα ο Τραμπ.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγάκι κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.

«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ στον τόπο της επίθεσης, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, όχι μακριά από το μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του την Κυριακή, προέτρεψε τους νεοϋορκέζους να επιδεικνύουν μεγάλη επαγρύπνηση και να ενημερώνουν τις αρχές για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή