Ανησυχία Τραμπ για αποκαλύψεις Παπαδόπουλου

Ανησυχία Τραμπ για αποκαλύψεις Παπαδόπουλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι «πιο μικρό ψάρι» από τον Πολ Μάναφορτ, η υπόθεσή του μοιάζει περισσότερο δυσοίωνη για τον πρόεδρο Τραμπ. Στην εκτίμηση αυτή αρθρογράφου των New York Times συμπίπτουν τα περισσότερα ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου, αναφορικά με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τριών πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο επί μήνες διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και ο στενός συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες –συνωμοσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.ά.– οι οποίες, ωστόσο, δεν συνδέονται άμεσα με τη ρωσική υπόθεση ούτε εμπλέκουν προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο. Αντίθετα, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος άνθρωπος από το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος διώκεται για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με τις θρυλούμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά δικαστικά έγγραφα, ο ομογενής από το Σικάγο διώκεται γιατί είπε ψέματα στο FBI σχετικά με συναντήσεις του με καθηγητή που είχε διασυνδέσεις με Ρώσους αξιωματούχους – μάλιστα, σύστησε στον Παπαδόπουλο γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι συγγενής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον Απρίλιο του 2016, ο ίδιος καθηγητής είπε στον Παπαδόπουλο ότι η Μόσχα διέθετε «χιλιάδες email» που θα μπορούσαν να «λερώσουν» την υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Πρόθυμος συνεργάτης»

Αρχικά, ο Παπαδόπουλος είχε δηλώσει στο FBI ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν από τον Μάρτιο του 2016, όταν ανέλαβε σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις 27 Ιουλίου το FBI τον συνέλαβε για ψευδή κατάθεση και έκτοτε ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως «πρόθυμος συνεργάτης» στις έρευνες του Μιούλερ για τη διαλεύκανση της ρωσικής υπόθεσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οδυνηρών για τον Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύψεων. Αλλωστε, οι αμφιλεγόμενες επαφές του ήταν της ίδιας φύσης με την αποκαλυφθείσα συνάντηση του Μάναφορτ, του γιου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, με Ρωσίδα δικηγόρο, η οποία τους είχε τάξει στοιχεία επιβαρυντικά για τη Χίλαρι Κλίντον τον Ιούνιο του 2016.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση Παπαδόπουλου, γράφοντας στο Twitter: «Λίγοι άνθρωποι γνώριζαν αυτόν τον νεαρό, χαμηλού επιπέδου εθελοντή ονόματι Τζορτζ, ο οποίος ήδη έχει αποδειχθεί ψεύτης». Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο ρόλος του Παπαδόπουλου ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Μάναφορτ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη Ρωσία, όπως δεν είχε ούτε ο Παπαδόπουλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή