Νέα Υόρκη: Φονική επίθεση κοντά στο Σημείο Μηδέν

Νέα Υόρκη: Φονική επίθεση κοντά στο Σημείο Μηδέν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όταν άνδρας οδήγησε ένα ημιφορτηγό σε λωρίδα κεντρικής λεωφόρου που προορίζεται για πεζούς και ποδηλάτες, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κάνοντας λόγο για μια «ιδιαίτερα θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια». Αξιωματικός της αστυνομίας αποκάλυψε ότι δράστης ήταν 29χρονος άνδρας, την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε.

Το περιστατικό συνέβη σε μικρή απόσταση από το δημαρχείο της Νέας Υόρκης, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το μνημείο της Ελευθερίας για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι δύο αστυνομικοί άκουσαν τον δράστη να κραυγάζει «Αλλάχ ουάκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητο. Ο πρόεδρος Τραμπ, Νεοϋορκέζος και ο ίδιος, ενημερώθηκε για το συμβάν και χαρακτήρισε «άρρωστο» και «ανισόρροπο» τον δράστη. Στις έρευνες των Αρχών συμμετέχει το FBI, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αντριου Κουόμο, έσπευσε στο σημείο του συμβάντος.

Ο δράστης οδηγούσε λευκό ημιφορτηγό, νοικιασμένο από την εταιρεία Home Depot, στη λεωφόρο Γουέστ Σάιντ, κατά μήκος του ποταμού Χάντσον. Διήνυσε απόσταση περίπου είκοσι οικοδομικών τετραγώνων, χτυπώντας πεζούς και ποδηλάτες, προτού συγκρουστεί με σχολικό λεωφορείο κοντά στο λύκειο Στίβενσαντ, ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της μεγαλούπολης, τραυματίζοντας δύο παιδιά και ισάριθμους ενηλίκους. Στη συνέχεια, ο δράστης βγήκε από το όχημά του κραδαίνοντας δύο ψεύτικα όπλα (το ένα για παιχνίδι paintball και το άλλο σφαιριδίων pellet) και πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, για να συλληφθεί και να μεταφερθεί στη συνέχεια σε γειτονικό νοσοκομείο. Oπως δήλωσε ο κυβερνήτης Aντριου Κουόμο, δεν υπήρχαν μέχρι χθες το βράδυ ενδείξεις για ευρύτερο τρομοκρατικό σχέδιο, με το σενάριο του «μοναχικού λύκου» να εμφανίζεται ως η ισχυρότερη εκδοχή.

Μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν σκηνές πανικού, με περαστικούς να τρέχουν για να καλυφθούν και τον δρόμο στρωμένο με σώματα τραυματιών και τσακισμένα ποδήλατα. Αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν πυροβολισμούς. Ενας εξ αυτών, ο 22χρονος φοιτητής Τζον Γουίλιαμς, περιέγραψε τον δράστη ως ψηλό, κατσαρομάλλη και δήλωσε ότι παραδόθηκε στους αστυνομικούς χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή