Επιμένουν οι «53+» στις επικρίσεις για επιλογές Τσίπρα

Επιμένουν οι «53+» στις επικρίσεις για επιλογές Τσίπρα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο πέρα προχώρησαν χθες την κριτική τους προς την κυβερνητική και κομματική ηγεσία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην ομάδα των «53+», καθώς επανήλθαν καταγγέλλοντας, επί της ουσίας, απόπειρα «καπελώματος» της διαφοροποίησής τους στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αφορμή στάθηκε το κείμενο απόφασης της Π.Γ., που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κουμουνδούρου. Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα commonality.gr, οι «53+» έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η απόφαση της Π.Γ. δεν ήταν ομόφωνη και να καταγράψουν τις διαφοροποιήσεις τους.

Η εσωκομματική ομαδοποίηση επέλεξε στη δεδομένη συγκυρία –και ενώ η κεντρική επιλογή του πρωθυπουργού, και της κυβέρνησης συνολικά, είναι η ταχεία και κατά γράμμα υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην Π.Γ., «το πρόγραμμα δείχνει να βγαίνει»– να επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαφοροποίησή της. Ετσι, σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου, οι «53+» επανέλαβαν την κριτική που άσκησαν στη συνεδρίαση της Π.Γ., ότι, δηλαδή, «το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις». Αφησαν, επίσης, αιχμές για τη στάση του κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ».

Από το Μαξίμου κατεβλήθη χθες κάθε προσπάθεια να κλείσουν την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, μετά το πυρ ομαδόν που δέχθηκε από τους «53+» και όχι μόνο, κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στο μεταναστευτικό είναι πολιτική της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές με τους «53+», δηλώνοντας χθες ότι η απόφαση της Π.Γ. –με την οποία οι «53+» διαφώνησαν– «είναι η ρεαλιστική οδός διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινηθούμε». Απάντησε έτσι στο αίτημα των «53+» για «άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος» όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Από το περιβάλλον του κ. Μουζάλα αναφέρεται ότι, επί της ουσίας, όσα ζητούν οι «53+» συνιστούν κατάργηση στην πράξη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έθεσε ζήτημα παραίτησης. Οι «53+» ζητούν, ειδικότερα, άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, την παραμονή σε κέντρα κράτησης μόνον ατόμων με ακραία παραβατική συμπεριφορά, την επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου, την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, την άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, η Ν.Δ. μίλησε για ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση στο σύνολό της και κάλεσε προσωπικά τον κ. Τσίπρα να συναισθανθεί τις ευθύνες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή