ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

75.000 θέσεις εργασίας στο City θα κοστίσει το Brexit

REUTERS

Μεγάλες βρετανικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν το προσωπικό τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον κίνδυνο να χαθούν έως 75.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2019, προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως μετέδωσε χθες το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων νέων εργαζομένων στα τελωνεία και σε διάφορες γραφειοκρατικές υπηρεσίες, στην προσπάθειά της να επιταχύνει τις προετοιμασίες για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Οι δυσοίωνες, όμως, προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας ενδεχομένως να βασίζονται στο γεγονός ότι μεγάλες βρετανικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν το προσωπικό τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους πέραν της βρετανικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο αποτελεί έδρα εκκαθάρισης συναλλαγών των ευρωπαϊκών αγορών και ισχυρό οικονομικό κέντρο, το οποίο μέχρι στιγμής απασχολεί περισσότερους από 1 εκατ. εργαζομένους.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, οι εξαγωγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου ανήλθαν πέρυσι στα 81 δισ. δολάρια, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Ο οικονομικός συντάκτης του ΒΒC Κεμάλ Αχμέντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνομαι ότι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας χρησιμοποιούν τον αριθμό αυτό ως “εύλογο σενάριο”, ιδιαιτέρως αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες». Ωστόσο, ο κ. Αχμέντ πρόσθεσε ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες, παρότι αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δημοφιλές Σίτι θα πάψει να αποτελεί το λίκνο της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις αρχές του μήνα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας Σαμ Γουντς επισήμανε ότι είναι λογική η εκτίμηση του Reuters για απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας μετά το Brexit, στο πλαίσιο έρευνας που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων για τα σχέδια των τραπεζών. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση της συμβουλευτικής εταιρείας Olivier Wyman, η οποία προβλέπει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας θα φθάσει τις 75.000, σε περίπτωση που η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε. για τη ρύθμιση των υπηρεσιών της χώρας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤheCityUK Μάιλις Σέλικ, «είναι ζωτικής σημασίας να αποτραπεί ένα σενάριο που δεν περιλαμβάνει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα τύχει ευρείας υποστήριξης, δεδομένου ότι οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι πελάτες θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμένες επιλογές και με αύξηση του κόστους. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το Ινστιτούτο Bruegel προχώρησε σε πιο μετριοπαθείς προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εντούτοις, τον περασμένο Ιανουάριο ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου προέβλεψε ότι θα χαθούν 232.000 θέσεις εργασίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ