«Με κατηγορούν για κατά φαντασίαν υγιή»

«Με κατηγορούν για κατά φαντασίαν υγιή»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Χαριστός είναι καρκινοπαθής. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Γιατί κατά τ’ άλλα αισθάνεται περίφημα και όλες οι εξετάσεις του είναι εξαιρετικές. Ομως φαίνεται να μην μπορεί να πείσει κανέναν ότι δεν είναι άρρωστος. «Εκτός από καρκινοπαθή, με βγάζουν και κατά φαντασίαν υγιή» λέει στην «Κ» ο 71χρονος Θεσσαλονικιός.

Η περιπέτεια του κ. Χαριστού, που έγινε γνωστή από ρεπορτάζ του Λευτέρη Ζαβλιάρη στην εφημερίδα thessnews, ξεκινά το 2010. Οι εξετάσεις του 64χρονου τότε συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου έδειξαν ανεβασμένο psa και οι γιατροί σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης συνέστησαν βιοψία στον προστάτη. Στις 18 Μαΐου 2010 η διάγνωση έλεγε αδενοκαρκίνωμα προστάτη, με βαθμό κακοήθειας τρίτου σταδίου. Ο κ. Χαριστός ξεκίνησε άμεσα ειδική αγωγή. «Επί 1,5 χρόνο έπαιρνα αντικαρκινικά φάρμακα και ενέσεις, που στοίχιζαν 2.500 ευρώ το τρίμηνο. Το κόστος το κάλυπτε το Ταμείο».

Στο μεταξύ, προκειμένου να λάβει μια δεύτερη γνώμη, τον Απρίλιο του 2011 απευθύνεται σε δεύτερο νοσοκομείο, εξειδικευμένο σε τέτοιες νόσους, παραδίδοντας το πλακίδιο ή κύβο της παραφίνης στο οποίο ήταν αποθηκευμένο το βιολογικό υλικό που είχε βασιστεί η αρχική βιοψία, για επανέλεγχο. Τα αποτελέσματα θα ήταν έτοιμα σε μια εβδομάδα, αλλά ο κ. Χαριστός καθυστέρησε κάποιες μέρες και προσήλθε τελικά να τα παραλάβει στις αρχές Μαΐου 2011.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο διευθυντής ουρολόγος του εργαστηρίου δήλωσε άγνοια για το δείγμα και τα αποτελέσματα, καθώς «έλειπε η υπεύθυνη γιατρός». Ομως, ακόμα και όταν επέστρεψε η αρμόδια, άκρη δεν μπορούσε να βγει. Επί δύο εβδομάδες πηγαινοερχόταν στο νοσοκομείο προσπαθώντας να λάβει απάντηση αλλά και το δείγμα που είχε προσκομίσει. Τελικά, ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας. Στις 20 Μαΐου έλαβε τελικά το πλακίδιο με το υλικό της βιοψίας και τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις: καρκίνος προστάτη.

Ο κ. Χαριστός ήλπιζε σε διαφορετική διάγνωση. Οχι μόνο γιατί αισθανόταν καλά, αλλά και γιατί οι υπόλοιπες εξετάσεις στις οποίες συστηματικά υποβαλλόταν όλο αυτό το διάστημα αλλά και έως σήμερα, αιματολογικές, αξονικές, μαγνητικές, κ.λπ, ήταν φυσιολογικές (τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»). Δεν συμφωνούσαν με τη διάγνωση του καρκίνου. Οπως ήταν φυσιολογικό, ο ασθενής ζήτησε να επαναληφθεί η βιοψία, να ληφθεί δηλαδή νέο υλικό, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου όμως αρνήθηκαν να επαναλάβουν τη διαδικασία, καθώς «έχει γίνει ήδη βιοψία και ήταν θετική για καρκίνο του προστάτη».

Τον Ιούλιο του 2014, ο κ. Χαριστός αποφάσισε να βρει μόνος του τη λύση. Απευθύνθηκε στον τομέα γενετικής ανάπτυξης και μοριακής βιολογίας του ΑΠΘ, ζητώντας εξέταση DNA του δείγματος της αρχικής βιοψίας, μήπως τυχόν δεν ήταν δικό του το βιολογικό υλικό, μήπως επρόκειτο για λάθος. Με έκπληξη διάβασε την επίσημη απάντηση που έλαβε από τους επιστήμονες του εργαστηρίου: «Στο πλακίδιο της παραφίνης δεν ανευρέθηκε δείγμα βιολογικού υλικού και επομένως δεν μπορεί να απομονωθεί DNA». Το πλακίδιο ήταν εν ολίγοις άδειο.

Στη Δικαιοσύνη

Ο Δημήτρης Χαριστός τότε απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη. Η πρώτη μήνυση μπήκε στο αρχείο, καθώς η έρευνα του πραγματογνώμονα που όρισε ο εισαγγελέας «κόλλησε» στην αρχική διάγνωση: ο κ. Χαριστός είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Τώρα αναμένει την εξέλιξη της νέας μήνυσης κατ’ αγνώστων που έχει υποβάλει, χωρίς μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση. Γνωρίζει ότι όσο κι αν κάποιοι γιατροί κατ’ ιδίαν του λένε ότι η υπόθεσή του έχει βάση, δεν θα βρεθεί κάποιος να αμφισβητήσει ανοιχτά τις διαδικασίες που τήρησαν τα δύο νοσοκομεία. Οπως τον συμβουλεύουν και νομικοί, άλλωστε, ακόμα και να δικαιωθεί, η αποζημίωση που θα λάβει θα είναι ελάχιστη. Δεν είναι δα και ότι προέκυψε βλάβη στην υγεία του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή