Αύξηση εσόδων 1,4% αναμένεται στην κινητή τηλεφωνία

Αύξηση εσόδων 1,4% αναμένεται στην κινητή τηλεφωνία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή ανάκαμψη αναμένεται να εμφανίσει η αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2017. Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) που έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), για το 2017 αναμένεται μια μικρή αύξηση των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας από υπηρεσίες κατά 1,4%. Μάλιστα η ανάκαμψη προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2018, κατά το οποίο αναμένεται αντίστοιχη αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 1,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑ, είναι η πρώτη φορά που ο ρυθμός μεταβολής των εσόδων της κινητής από υπηρεσίες γίνεται θετικός μετά το 2008. Ακόμη και το 2016, η αγορά υποχώρησε οριακά (-1,3%) και διαμορφώθηκε σε 1,84 δισ. ευρώ, από 1,86 δισ. που ήταν το 2015. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα μεγέθη αυτά συνιστούν και τον «πάτο του βαρελιού» για την κινητή τηλεφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), πέρυσι σημειώθηκε υποχώρηση κατά 2,7% και διαμορφώθηκε σε 691 εκατ. ευρώ. Τέλος αντίστοιχη μείωση (-2,8%) σημείωσε και το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή, το οποίο διαμορφώθηκε για το 2016 σε 9,64 ευρώ, από 9,92 ευρώ που ήταν το 2015.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο στην έρευνα του ΟΠΑ είναι ότι, παρά τη μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων μέσω κινητού στην Ελλάδα το 2016, η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει η χαμηλότερη στον ΟΟΣΑ. Πέρυσι «καταναλώσαμε» περίπου 52 PΒytes (52 εκατ. GΒytes), δημιουργώντας μια μέση κίνηση 0,4 GΒytes ανά κάτοικο και ανά μήνα. Η κατανάλωση αυτή βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με εκείνη του Μεξικού με δεδομένο ότι η μέση κατανάλωση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 2,8 GBytes ανά μήνα και ανά κάτοικο, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται σε 3,1 GBytes. H χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση GBytes είναι η Φινλανδία, όπου κάθε κάτοικος καταναλώνει πάνω από 16 Gbytes πληροφοριών τον μήνα. Ο λόγος: η εφαρμογή της απεριόριστης χρήσης δεδομένων, σε αντίθεση με τη χώρα μας που τα GBytes της κινητής χρεώνονται ανά… MBytes, κοστίζοντας χρυσάφι στους καταναλωτές.

Πάντως, σύμφωνα με το ΟΠΑ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να επενδύουν σε δίκτυα, ειδικά σε τεχνολογίες 4ης γενιάς (4G). Πέρυσι επενδύθηκαν 351 εκατ. ευρώ, οριακά περισσότερα από όσα επένδυσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνία το 2015. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 50% των ετήσιων κερδών EBITDA και στο 20% των ετήσιων εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή