Ξεπούλημα βρετανικών κρατικών ομολόγων

Ξεπούλημα βρετανικών κρατικών ομολόγων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές πούλησαν τον Σεπτέμβριο βρετανικά κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου χρόνου, ακριβώς τη στιγμή που αναμένεται η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Ο συνδυασμός αυτός ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά αρκετά δισ. λίρες στερλίνες τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), εγχώριοι επενδυτές πούλησαν κρατικά ομόλογα καθαρού ύψους 23,7 δισ. λιρών, ποσό που είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και είχαν πουλήσει ομόλογα καθαρής αξίας 36,1 δισ. λιρών. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο ξεπούλημα βρετανικών ομολόγων από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία η ΒοΕ πριν από 35 χρόνια, και έπρεπε να αποτελέσει προειδοποίηση για τη βρετανική κυβέρνηση και ένδειξη ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit. Ιδιαίτερα όταν σημαίνει επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης του χρέους 11 δισ. λιρών την ερχόμενη δεκαετία. Το ξεπούλημα των μετοχών οφείλεται στην ξαφνική αλλαγή στάσης από την ΒοΕ, η οποία έπιασε απροετοίμαστους τους επενδυτές.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η ΒοΕ είχε ανακοινώσει ότι είναι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τους «επόμενους μήνες», το πλέον σαφές σημάδι μέχρι σήμερα ότι επίκειται η πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2007. Πλέον, η αγορά θεωρεί βέβαιη την αύξησή τους κατά 0,25% έως τα τέλη του 2017 και άλλο τόσο έως τα τέλη του 2018. Η αύξηση δεν είναι μεγάλη, αλλά έως τις 14 Σεπτεμβρίου οι επενδυτές θεωρούσαν ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν αμετάβλητα έως τις αρχές του 2019 τουλάχιστον. Αυξήθηκε η απόδοση τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων ομολόγων, με την απόδοση του διετούς να υπερβαίνει το 0,5% πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Το ερώτημα είναι, πλέον, αν θα έχουμε μόνο μία αύξηση των επιτοκίων ή αν βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου αύξησής τους, που συνδέεται με την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει κόστος για την κυβέρνηση. Το κόστος εξυπηρέτησης των ήδη εκδοθέντων ομολόγων δεν αλλάζει. Ομως, αν υποθέσουμε ότι οι υπόλοιπες συνθήκες παραμένουν αμετάβλητες, μία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης θα αύξανε το κόστος εξυπηρέτησης των νέων ομολόγων κατά 11 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε έτη, σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας (OBR), τις προβλέψεις της οποίας χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Η υπηρεσία προχωρεί σε εκτιμήσεις με βάση τις αποδόσεις που είχαν τα βρετανικά ομόλογα τον Μάρτιο του 2017. Σήμερα, η απόδοση του διετούς ομολόγου είναι 0,45%, δηλαδή 35 μονάδες βάσης υψηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο, και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι περίπου 30 μονάδες βάσης υψηλότερη, στο 1,35%. Φυσικά δεν πρέπει να εξετάζουμε μεμονωμένα τα στοιχεία ενός μόνο μήνα, διότι ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από μεμονωμένες εξωτερικές εξελίξεις ή από ακραίους περιοδικούς παράγοντες. Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΒοΕ τη Δευτέρα δείχνουν ότι η έντονη υποχώρηση του όγκου των βρετανικών ομολόγων που διακρατούν εγχώριοι επενδυτές ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από την απόφαση των επενδυτών να μην επενδύσουν ξανά το κεφάλαιο ομολόγων που έληξαν, καθαρού ύψους 32 δισ. λιρών. Αξιοσημείωτα υψηλές ρευστοποιήσεις είχαν καταγραφεί τους άλλους τρεις μήνες, οπότε είχαν καταγραφεί οι υψηλότερες καθαρές πωλήσεις ομολόγων: τον Σεπτέμβριο του 2016, τον Μάρτιο του 2013 και τον Μάρτιο του 2012. Ακόμη, όμως, και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις ιδιομορφίες του ημερολογίου έκδοσης ομολόγων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την απόφαση να μην επανεπενδυθούν αμέσως τα κεφάλαια ομολόγων που έληξαν, το ξεπούλημα του Σεπτεμβρίου ήταν μεγάλο. Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να εξελιχθεί αυτό σε τάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή