Το Κονκλάβιο (01/11/17)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θίασος και τα καμαρίνια

Δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαιτέρως με την οργάνωση και την παραγωγή της ΕΡΤ του ντιμπέιτ των υποψηφίων για τον νέο φορέα οι υποψήφιοι και οι συνεργάτες τους το βράδυ της Δευτέρας. Πληροφορούμαι ότι βρήκαν την όλη φάση ολίγον… αρτηριοσκληρωτική και υπερβολικά επίσημη για την περίσταση – την οποία προφανώς ούτε οι ίδιοι θεωρούν επίσημη… Για παράδειγμα, κάθε υποψήφιος είχε το καμαρίνι του, ενώ στο προηγούμενο debate τα πράγματα ήταν πιο κάζουαλ, αφού συνυπήρξαν διάφοροι στο ίδιο καμαρίνι και έγιναν και σχετικά πηγαδάκια. Προφανώς η ΕΡΤ πήρε πολύ σοβαρά την όλη ιστορία, γεγονός που την έκανε να μη βλέπεται – αν και δεν φταίει μόνο αυτό, όπως θα διαπίστωσε και ο πλέον ανυποψίαστος τηλεθεατής. Σημειώνω ότι ο Γιώργος Καμίνης έφτασε στο Ραδιομέγαρο στο παραπέντε, προκαλώντας εγκεφαλικά στους συνεργάτες του, ενώ ο Νίκος Αλιβιζάτος έφυγε περίπου στη μέση του ντιμπέιτ. Αυτόπτες μάρτυρες συνέλαβαν συχνά τη Γεννηματά να συνομιλεί με τον Θεοδωράκη που καθόταν κοντά της. Δεν ξέρω αν έσπαγαν πλάκα με τις αντιδράσεις των συνυποψηφίων τους για τη συμφωνία τους περί διατήρησης των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ρόμποκοπ

Κατά τα λοιπά, προφανώς θα παραβίαζα ανοικτές θύρες αν έβαζα το κουίζ μεγάλης ευκολίας για ποιoν υποψήφιο πραγματικά αναρωτήθηκαν οι συνυποψήφιοί του, όπως και οι παριστάμενοι στο στούντιο, αν είναι… Ρόμποκοπ. Κάπου εδώ και ο Σεφέρης ο ίδιος θα αναζητούσε εναλλακτικές στο «αυτός είναι ο θίασός μας, μ’ αυτόν θα παίξουμε»…

Δεν τραβάει

Αν κρίνω, πάντως, από τα στοιχεία της τηλεθέασης, ο Κεντροαριστερός θίασος δεν τραβάει. Εκτός αν φταίει το έργο. Το λέω επειδή το ντιμπέιτ κατέγραψε ποσοστό τηλεθέασης 2,4% στο σύνολο του πληθυσμού και 0,4% στο νεανικό κοινό (15-44). Σε μερίδιο πληθυσμού παρακολούθησαν 180.000 (65.000 στο δυναμικό κοινό). Διερωτώμαι: Αν η διαδικασία δεν μπορεί να συνεγείρει ούτε 200.000 στον καναπέ του σπιτιού τους, πώς θα πάνε στην κάλπη πάνω από 100.000;

«Ανήκομεν εις την Δύσιν»

Σε ανεπίσημο ευρωπαϊκό tour d’ horizon κατέληξε η συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας, στο Προεδρικό, προς τιμήν του Φρανς Τίμερμανς ο Προκόπης Παυλόπουλος. Συζήτηση έγινε βέβαια και για τα «φάλτσα» της Πολωνίας, τα οποία έχει αναλάβει προσωπικά ο Ολλανδός, αλλά και για το πού πηγαίνει η Ευρώπη. Περιττό να προσθέσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε συζήτηση για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα. Πληροφορούμαι δε, ότι στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι, όπως το έθεσε, στη διάρκεια της Ιστορίας η Ελλάδα ήταν πάντα στο δυτικό στρατόπεδο. Υποθέτω ότι η αγωνία του να θυμίσει στον συνομιλητή την οικουμενικότητα της ελληνικής κουλτούρας και να πείσει ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν» είναι ενδεικτική του πόσο πολύ χρειάζεται συμμάχους η χώρα.

Μιλώντας για ελληνικό πολιτισμό, να σημειώσω ότι το μενού στο Προεδρικό, ως είθισται, είχε ψαροφαγία. Αυτή τη φορά, όμως, και στο πρώτο και στο κυρίως: το πρώτο ήταν φιλέτο λαβράκι γαρνιρισμένο με ρύζι και εσπεριδοειδή και το κυρίως σφυρίδα φούρνου με λευκό κρασί και λαχανικά ατμού. Τουλάχιστον το γλέντησαν με το επιδόρπιο τάρτας σοκολάτας…

Αθήνα καλεί Ρώμη

Μένω στον Τίμερμανς, ο οποίος μαθαίνω ότι θα είναι ολόκληρη την εβδομάδα στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία, πέρασε φυσικά και από το γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου με θέα το Καλλιμάρμαρο, όπου παρακολούθησε την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νότια Κορέα.

Δεν μπορώ να φανταστώ ιδανικότερο πρόσωπο από τον Ελληνα Επίτροπο για να γεφυρώσει την Αρχαία Ρώμη –της οποίας είναι λάτρης ο Τίμερμανς– με την Ελλάδα. Για να μην ξεχάσει το μάθημά του, ο Αβραμόπουλος του χάρισε και ένα ωραίο κράνος του Περικλή με αφιέρωση.

Επος διερευνητικών

Βούληση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία διακρίνει η Αθήνα από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. Μένει να φανεί στην πράξη, καθώς πληροφοριοδότης μου έλεγε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να υπάρξει ο πρώτος γύρος, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. Θυμίζω ότι ο τελευταίος που ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής ομάδας για τις διερευνητικές για το Αιγαίο, είχε τον τίτλο μόνο στα χαρτιά, αφού δεν ευτύχησε να βιώσει από κοντά την εμπειρία των συναντήσεων. Πρόκειται για τον Αχμέτ Γκιουν, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος θυμίζω ότι ήταν επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κραν Μοντανά. Τον Ιανουάριο ο Γκιουν αποχαιρετά την Αγκυρα και τις διερευνητικές που δεν έκανε και κατευθύνεται προς τη Γενεύη. Την ίδια ώρα, αποχαιρετά τη Βηρυτό ο Τσαγατάι Ερτζίγιες, μέχρι σήμερα πρέσβης εκεί, ο οποίος μετείχε ούτως ή άλλως στην ομάδα των διερευνητικών και, όπως μαθαίνω, αναμένεται να τις αναλάβει. Ιδωμεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή