Ενα ντιμπέιτ αδιαφορίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς περίμενε ότι το προχθεσινό ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών του νέου φορέα θα «έσπαγε ταμεία», με άλλα λόγια θα σάρωνε στις μετρήσεις τηλεθέασης. Αλλά, βάσει αυτού που λέγεται στις παρέες και στο Διαδίκτυο ότι «όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε», θα περίμενε κανείς να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικής μερίδας τηλεθεατών. Οχι πλειοψηφικής, προφανώς. Αλλά όχι και το 3% ή περίπου 130.000 τηλεθεατές,που έδειξαν οι πίνακες τηλεθέασης.

Αν η τηλεθέαση της συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων αποτελεί δείγμα και του ενδιαφέροντος των πολιτών για την εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου, τότε οι εννέα υποψήφιοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ήδη. Η, ούτως ή άλλως υπονομευμένη στην Ελλάδα, διαδικασία των ντιμπέιτ δεν φαίνεται ότι λειτούργησε ούτε καν για να γνωρίσει ο πολίτης κάποιους από τους λιγότερο γνωστούς εκ των εννέα. Και ναι μεν η λογική των ντιμπέιτ έχει πολλά να προσφέρει, ειδικά όταν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός, αλλά είναι δεδομένο πως με εννέα υποψηφίους και, συνολικά, έξι δημοσιογράφους ακόμη και το καλύτερο σκηνοθετικό ή δημοσιογραφικό εύρημα θα χανόταν.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι μάλλον πολιτικό και λιγότερο «τηλεοπτικό».

Η διαδικασία δεν ήταν ελκυστική, διότι εν γένει η συζήτηση περί του νέου φορέα δεν είναι ελκυστική. Πέραν της επαγγελματικής διαστροφής δημοσιογράφων, πολιτικών και πολιτικολογούντων, δεν έχω προσωπικά βρεθεί σε κάποια παρέα που να αγωνιά για τις εκλογές του «νέου φορέα». Ισως κι αυτό το… ανώνυμο να είναι πρόβλημα καθώς οι υποψήφιοι είναι ΠΑΣΟΚ ή, σχεδόν, ΠΑΣΟΚ (όπως δήλωσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης), ωστόσο μοιάζουν να διστάζουν να δηλώσουν κεντροαριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες. Θέλουν να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ πίσω τους, χωρίς όμως να περιγράφουν στους πολίτες με τι θα το αντικαταστήσουν, πώς θα το εξελίξουν.

Οι εννέα έχουν, την επόμενη εβδομάδα, μία ακόμη ευκαιρία να πείσουν περισσότερους από όσους το έχουν πάρει ήδη απόφαση να ψηφίσουν. Λέγοντας συγκεκριμένα τι σκέφτονται για την επόμενη ημέρα και πώς θα (συν)κυβερνήσουν. Τι θα κρατήσουν και τι θα πετάξουν από το ΠΑΣΟΚ. Πώς προσδιορίζονται έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ουσιαστικά διακυβεύματα είναι αυτά που μπορεί να κινητοποιήσουν. Αν η συμμετοχή στην κάλπη περιοριστεί σε ποσοστά αντίστοιχα του προχθεσινού ντιμπέιτ, όποιος κι αν εκλεγεί, όσο ενωτική στάση κι αν κρατήσουν οι συνυποψήφιοί του, τότε θα έχει ήδη ναρκοθετημένο τον δρόμο μπροστά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή