Πέφτουν οι αποδόσεις ενόψει της ανταλλαγής 20 κρατικών ομολόγων με νέα

Πέφτουν οι αποδόσεις ενόψει της ανταλλαγής 20 κρατικών ομολόγων με νέα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αποκλιμάκωση στην καμπύλη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων –ήδη το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στις 490 μονάδες βάσης– καταγράφεται από την αρχή της εβδομάδας στην εγχώρια ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΗΔΑΤ), αφού η 13η Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των 20 ομολόγων που είχαν προκύψει από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) το 2012.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο, η ανταλλαγή αφορά σειρά 20 ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μετατραπούν σε τέσσερα ή πέντε ομόλογα, με λήξεις μεταξύ 2023 έως και 2042. Η κίνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου, υποστηρίζει το Bloomberg, και η εκκαθάριση να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα. Στη χθεσινή συνεδρίαση για τα κρατικά ομόλογα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα από το επίπεδο του 3% και έκλεισε στο 2,94%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,33% από 4,43% της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ το 10ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 5,28% έναντι 5,42% της προηγούμενης συνεδρίασης.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων έχει στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς ελληνικών τίτλων και να διαμορφωθεί μια καμπύλη επιτοκίων που θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το μεγαλύτερο όφελος για τους επενδυτές είναι ότι θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές επί τεσσάρων ξεχωριστών τίτλων του ελληνικού Δημοσίου (με διαφορετικές λήξεις). Σήμερα η διαπραγμάτευση δυσκολεύει, καθώς οι συναλλαγές γίνονται συνολικά για όλα τα ομόλογα, χωρίς να μπορεί ο επενδυτής, ανάλογα με τις εκτιμήσεις του για τη μελλοντική διαμόρφωση των αποδόσεων, να πουλήσει ή να αγοράσει ξεχωριστά τίτλους διαφορετικής διάρκειας.

Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, μετά την ολοκλήρωση του swap, η Ελλάδα θα έχει μια «κανονική» αγορά διαπραγματεύσιμου χρέους, που θα αποτελείται από τα τέσσερα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή των τίτλων του PSI και το νέο 5ετές, που εκδόθηκε το καλοκαίρι και χθες είχε τιμή στα 100,20 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 4,33%.

Στα εταιρικά ομόλογα οι χθεσινές αποδόσεις διαμορφώθηκαν ως εξής: Εθνική Τράπεζα 2,75%, Eurobank 2,88%, ΟΠΑΠ 2,83%, Μυτιληναίος 3,05%, Τέρνα Ενεργειακή 3,86%, Sunlight 4,07% και Housemarket 4,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή