ΗΠΑ: Κατάργηση της βίζας με κλήρωση

ΗΠΑ: Κατάργηση της βίζας με κλήρωση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατάργηση του προγράμματος με βάση το οποίο πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να κληρωθούν για να μεταναστεύσουν νομίμως στις ΗΠΑ εξήγγειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, μετά την αποκάλυψη ότι ο Ουζμπέκος δράστης της επίθεσης της Τρίτης στο Μανχάταν βρισκόταν νομίμως στις ΗΠΑ από το 2010, με βάση το πρόγραμμα αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ, δράστης της επίθεσης που στέρησε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και προξένησε τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 11, ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Σαΐποφ, ο οποίος τραυματίστηκε από τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του, φέρεται να ομολόγησε ότι άφησε χειρόγραφο σημείωμα με αναφορές στο Ισλαμικό Κράτος. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ανέφερε ότι «ο δράστης σχετιζόταν με το Ισλαμικό Κράτος και ριζοσπαστικοποιήθηκε αφού έφθασε στις ΗΠΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο».

Το βράδυ της Τρίτης, ο Σαΐποφ οδήγησε το ενοικιαζόμενο φορτηγάκι του σε ποδηλατόδρομο του νότιου Μανχάταν, θερίζοντας στο πέρασμά του ποδηλάτες και πεζούς, προτού συγκρουστεί με σχολικό λεωφορείο.

Η αστυνομία πυροβόλησε τον Σαΐποφ στο στήθος, αφού αυτός εξήλθε από το όχημα κρατώντας απομιμήσεις όπλων.

«Στο Γκουαντάναμο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε τον Σαΐποφ «ζώο». «Σίγουρα θα εξέταζα κάτι τέτοιο. Να πάει στο Γκουαντάναμο», προσέθεσε, αν και η στρατιωτική φυλακή στην Κούβα, στην οποία δεν ισχύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για Αμερικανούς πολίτες ή νομίμους κατοίκους των ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε καλέσει τις αμερικανικές αρχές να αντιμετωπίσουν τον Σαΐποφ ως μαχητή του εχθρού, κάτι που θα επέτρεπε την ανάκρισή του χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Συμμαθητές

Πέντε από τους νεκρούς ήταν συμμαθητές από την πόλη Ροζάριο της Αργεντινής, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την αποφοίτησή τους. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί από χθες το πρωί σε καίρια σημεία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο δράστης της επίθεσης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ!» (Ο Θεός είναι μεγάλος) μετά την πράξη του. Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ο Σαΐποφ ήταν γνωστός στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες από ξεχωριστή έρευνα. Ο Σαΐποφ φέρεται να διέμενε στην Τάμπα της Φλόριντα προτού μετακομίσει στην πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, σε μικρή απόσταση από τη Νέα Υόρκη.

Η επίθεση της Τρίτης είναι η πλέον αιματηρή στη Νέα Υόρκη, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν καμικάζι αυτοκτονίας σκότωσαν περισσότερους από 2.600 ανθρώπους στους  Δίδυμους  Πύργους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή