Πιέζουν τον Τραμπ για σκληρή γραμμή έναντι του Μιούλερ

Πιέζουν τον Τραμπ για σκληρή γραμμή έναντι του Μιούλερ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εντατικοποίηση των ερευνών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ γύρω από τις καταγγελίες περί διασυνδέσεων του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα, διχάζει το στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου. Ο προβληματισμός για τη δέουσα αντιμετώπιση του Μιούλερ έγινε πιο πιεστικός με την είσοδο των ερευνών σε νέα φάση, ύστερα από την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τριών πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των Πολ Μάναφορτ και Τζορτζ Παπαδόπουλου. Οι σκληροπυρηνικοί σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου τον πιέζουν να περάσει στην αντεπίθεση, εκθέτοντας τον Μιούλερ για μεροληψία. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Στίβεν Μπάνον, βασικός εκπρόσωπος της αμερικανικής «εναλλακτικής Δεξιάς» και μέχρι πρόσφατα βασικός πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ. Οπως αναφέρει η Washington Post, ο Μπάνον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο και του συνέστησε να υιοθετήσει πιο μαχητική στάση, η οποία θα υποσκάψει την αξιοπιστία του Μιούλερ, περιορίζοντας ταυτόχρονα την κρατική χρηματοδότηση στις έρευνές του.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποδέχεται προσώρας τη γραμμή Μπάνον, όπως ανέφεραν πηγές του Λευκού Οίκου στην ίδια εφημερίδα. Εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον Μιούλερ στις έρευνες για τη ρωσική υπόθεση και έχει αποφύγει, μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε προσωπική αιχμή εναντίον του πρώην διευθυντή του FBI.

Ακόμη περισσότερο επιθετική στάση ακολουθεί το συγκρότημα του Ρούπερτ Μέρντοχ, μεγιστάνα του Τύπου που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τραμπ. Η εφημερίδα Wall Street Journal, ναυαρχίδα του συγκροτήματος, ζήτησε πρόσφατα στο κύριο άρθρο της την απόλυση του Μιούλερ, κάτι που πολύ δύσκολα θα αποφάσιζε ο Αμερικανός πρόεδρος λόγω του αυξημένου πολιτικού κόστους μιας τέτοιας κίνησης.

Εκεί που πρακτικά όλα τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών συμπίπτουν είναι στην ανάγκη να διευρυνθεί η έρευνα του Μιούλερ και προς τις σχέσεις των Δημοκρατικών με τη Μόσχα. Οι κύριες καταγγελίες τους που αφορούν την πώληση αμερικανικού ουρανίου στη Ρωσία όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών και η χρηματοδότηση των ερευνών από την εθνική διοίκηση των Δημοκρατικών κατέληξαν στον περίφημο «φάκελο Στιλ», από τον οποίο προέκυψε μεγάλο μέρος των αιτιάσεων περί ρωσικής ανάμειξης. Τις προσπάθειές τους ενισχύει η αποκάλυψη ότι ο Δημοκρατικός «λομπίστας» Τόνι Ποντέστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Κλίντον, συνεργαζόταν με τον Μάναφορτ, προσφέροντας υπηρεσίες στον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή