Ερευνες βρετανικών αρχών για ξέπλυμα χρήματος από HSBC στη Ν. Αφρική

Ερευνες βρετανικών αρχών για ξέπλυμα χρήματος από HSBC στη Ν. Αφρική

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμα ένα σκάνδαλο φέρεται ότι εμπλέκεται η HSBC, καθώς η βρετανική Αρχή Δεοντολογίας Χρηματοπιστωτικού Τομέα (FCA) διερευνά ενδεχόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση «Γκούμπτα» στη Νότιο Αφρική. Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του λόρδου Χέιν, πρώην υπουργού της κυβέρνησης των Εργατικών, που έθεσε το θέμα για πρώτη φορά πριν από δύο εβδομάδες. Επανήλθε, όμως, χθες δριμύτερος, επικαλούμενος νέα στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια του και δείχνουν ότι η βρετανική τράπεζα διεκπεραίωσε εν γνώσει της ύποπτες μεταβιβάσεις μεγάλων ποσών εκτός Νοτίου Αφρικής.

Ο Βρετανός πολιτικός έχει στείλει, παράλληλα, επιστολές στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, στην Εθνική Αρχή Εγκλήματος (NCA), στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (SFO) και στην FCA, επικαλούμενος στοιχεία που καταδεικνύουν πως η βρετανική τράπεζα αγνόησε τις ενδείξεις πως ορισμένες μεταβιβάσεις μεγάλων ποσών ήσαν «ύποπτες». Το θέμα αφορά την πανίσχυρη και βαθύπλουτη οικογένεια Γκούμπτα στη Νότιο Αφρική, που κατηγορείται από πολιτικούς κύκλους της χώρας ότι εκμεταλλεύεται τους στενούς φιλικούς δεσμούς της με τον πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, για να αντλήσει μεγάλα κέρδη κλείνοντας συμβόλαια με το κράτος.

Μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, ο λόρδος Χέιν, που μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική και είχε ενεργό δράση κατά του Απαρχάιντ, τόνισε πως το εσωτερικό σύστημα της HSBC εντόπισε ύποπτες συναλλαγές της οικογένειας Γκούμπτα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν συγκεκριμένα τη μεταφορά μεγάλων ποσών εκτός Νοτίου Αφρικής. Εν συνεχεία ενημερώθηκαν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Βρετανία.

«Πληροφορήθηκα, όμως, ότι από τη Βρετανία πήραν εντολή να αγνοήσουν τις ενδείξεις», τόνισε ο λόρδος Χέιν και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να «διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει ανοχή στο ξέπλυμα χρήματος και η τράπεζα θα διερευνηθεί για το ενδεχόμενο συνενοχής της στο εν λόγω σκάνδαλο διαφθοράς». Σημειωτέον ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είχε ήδη έρθει σε επαφή με τις Αρχές FCA, SFO και NCA, καλώντας τες να εξετάσουν ενδεχόμενη εμπλοκή τόσο της HSBC όσο και της Standard Chartered, όταν ο λόρδος Χέιν τον ενημέρωσε όταν υψηλά ιστάμενες πηγές της Νοτίου Αφρικής αναφέρθηκαν σε έκθεση βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο σκάνδαλο Γκούμπτα.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, αν οι ύποπτες συναλλαγές έγιναν τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ήταν σε δολάρια, ενδέχεται να επιδεινώσουν τη θέση της βρετανικής τράπεζας στην προσπάθειά της να έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και να αποφύγει τις εναντίον της καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή