Τουρκία: Νέα δεδομένα δημιουργεί το κόμμα της Ακσενέρ

Τουρκία: Νέα δεδομένα δημιουργεί το κόμμα της Ακσενέρ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να αναδειχθεί το κόμμα «Ιγί Παρτί» (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gezici έδειξε ότι το κόμμα της Ακσενέρ, πρώην υπουργού του εθνικιστικού κόμματος MHP, αν και έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής μόλις πέντε βουλευτές από τους 550 της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είναι ικανό να αντλήσει ψήφους από το κεμαλικό CHP, καθώς και από το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η σφυγμομέτρηση

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το κόμμα της Ακσενέρ μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό 19,5% των ψήφων, ξεπερνώντας το ποσοστό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), που θα εξασφάλιζε 18,5%. Αν οι προβλέψεις της σφυγμομέτρησης για τις εκλογές του 2019 επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που το κεμαλικό CHP δεν θα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το 2015, το CHP είχε κερδίσει 25% των ψήφων.

Το εθνικιστικό MHP και το φιλοκουρδικό HDP εμφανίζονται να έχουν ποσοστό μικρότερο του 10%, το οποίο δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα AKP θα λάβει 43,8% των ψήφων, από 49,5% που έλαβε τον Νοέμβριο του 2015.

Η Μεράλ Ακσενέρ διεγράφη από το εθνικιστικό MHP, το μικρότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να αποκαθηλώσει από την ηγεσία τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μετά τη διαγραφή της, η 61χρονη Ακσενέρ έχει αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες αντιπολιτευτικές φωνές στην Τουρκία, ασκώντας συστηματικά οξύτατη κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Το ιδρυθέν από τον Ερντογάν AKP κατέχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση εδώ και 15 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή