Καλλιστεία με μορφή διαμαρτυρίας

Καλλιστεία με μορφή διαμαρτυρίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι υποψήφιες Μις εκμεταλλεύθηκαν τη δημοσιότητα για να καταγγείλουν τα εγκλήματα τα οποία διαπράττονται εναντίον των γυναικών. «Το όνομά μου είναι Καμίλα Κανικόμπα και οι διαστάσεις μου είναι 2.020 γυναικοκτονίες σε διάστημα εννέα ετών στη χώρα μου». Ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Περού, ο οποίος μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, αποτέλεσε μια άριστη ευκαιρία για όλες τις διαγωνιζόμενες προκειμένου να καταγγείλουν τη βία εναντίον των γυναικών.

Οι 23 πανέμορφες φιναλίστ του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ σε ένα μεγάλο θέατρο στη Λίμα, αντί να παρουσιάσουν τις ζηλευτές διαστάσεις τους, ανέφεραν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών.

«Ενα κορίτσι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (σε όλο τον κόσμο), ένα κορίτσι το οποίο πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης», «περισσότερες από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στον δρόμο», «το 81% των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον κοριτσιών μικρότερων των 5 ετών είναι συγγενείς», δήλωσαν ευθαρσώς οι νεαρές γυναίκες.

Το σόου μπορεί να σόκαρε τους τηλεθεατές που το παρακολούθησαν, όμως η διοργανώτρια του διαγωνισμού η Τζέσικα Νιούτον, η οποία εξελέγη Μις Περού 1987, δήλωσε: «Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν και διατηρούν την πεποίθηση ότι η δική τους υπόθεση αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό».

«Η βασίλισσα της εθνικής ομορφιάς θα πρέπει να παραμένει και να είναι πρέσβειρα των γυναικών που στέκονται όρθιες, όπως εξάλλου και όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή», τόνισε. Σύμφωνα με τη Νιούτον, η σεξουαλική βία είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε όλους τους τομείς:

Οπως διαπιστώθηκε από τις συνολικά 150 κοπέλες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, πέντε είχαν πέσει θύματα βίαιων καταστάσεων, «κάποιες εκ των οποίων βιασμού από κάποιον συγγενή».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του διαγωνισμού οι κοπέλες ρωτήθηκαν τι θα έκαναν για την περίπτωση των βίαιων αντιδράσεων εναντίον των γυναικών, αντί για τις παραδοσιακές ερωτήσεις σχετικά με τα χόμπι και τις φιλοδοξίες τους και τα άλλα συνηθισμένα που ρωτούν σε αυτές τις περιστάσεις.

Το Περού είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις περισσότερες γυναίκες θύματα βιασμού, μετά τη Βολιβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας των Πολιτών, ο οποίος εξαρτάται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Η κυβέρνηση του Περού έχει ανακοινώσει ότι 800 γυναίκες έχουν φονευθεί την εξαετία ώς το 2015. Το Κογκρέσο της χώρας υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015, το οποίο περιελάμβανε διάφορα μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή