Η φθινοπωρινή καταιγίδα φόρων επιδείνωσε το οικονομικό κλίμα

Η φθινοπωρινή καταιγίδα φόρων επιδείνωσε το οικονομικό κλίμα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακόπηκε τον Οκτώβριο η ανοδική πορεία των Δεικτών Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, αλλά και Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), σε μια ένδειξη «διόρθωσης», μετά την ευφορία των καλοκαιρινών μηνών, αλλά ενδεχομένως και σχετικής αστάθειας που επικρατεί ακόμη στο οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες, από 100,6 τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ, η διόρθωση αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Μετά το ιδιαίτερα δυναμικό, ως συνήθως, τρίτο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο, σημειώνει το ΙΟΒΕ, μετριάζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι επιδρούν αρνητικά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι αυτές έχουν προεξοφληθεί, όταν αποτυπώνονται και στην πράξη, επηρεάζουν τις προσδοκίες για την οικονομία. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, θα σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας.

Επιδείνωση σημειώθηκε σε όλους τους τομείς που καλύπτει ο δείκτης, με εξαίρεση ορισμένους κλάδους του λιανικού εμπορίου, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η επιδείνωση ήταν οριακή. Εκεί προβλέπεται μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

Πτώση δείκτη PMI

Υποχώρηση σημειώθηκε τον Οκτώβριο και στον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες από τις 52,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2017. Το γεγονός, πάντως, ότι ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει, σύμφωνα με τη Markit που καταρτίζει τον PMI, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Στα θετικά στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο περιλαμβάνονται η αύξηση των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές εξωτερικού, η αύξηση των προσλήψεων και μάλιστα με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη συλλογής των στοιχείων, τον Μάιο του 1999, καθώς και η αύξηση της παραγωγής για πέμπτο συνεχή μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με τη Markit η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής δημιουργεί κάποια ανησυχία για το μέλλον. Ωστόσο, η εταιρεία εκτιμά ότι, δεδομένης της θετικής τάσης που παρατηρείται σε άλλα στοιχεία της έρευνας, ο τομέας της μεταποίησης αναμένεται να κλείσει το 2017 σε θετικό κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή