Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/11/17)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοκινεζική συνεργασία

Η επιβεβαίωση παλαιότερων μνημονίων συνεργασίας αλλά και νέων συμφωνιών περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής δεύτερης συνάντησης της ομάδας εργασίας για την προώθηση του τριετούς Action Plan Ελλάδας – Κίνας. Επικεφαλής της κινεζικής αποστολής είναι ο Ζιζέ Νινγκ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Σήμερα αναμένεται να εξεταστούν το μνημόνιο που είχε υπογράψει η ΔΕΗ με την κινεζική Shenhua Group, αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου με τον ίδιο όμιλο. Θα συζητηθεί και η πρόοδος του μνημονίου που είχαν υπογράψει η Forthnet με τη ZTE για την εξέταση σχεδίου ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το μνημόνιο συνεργασίας του ομίλου Μυτιληναίος με τον κινεζικό μεταλλευτικό όμιλο NFC και την China Development Bank. Θα συζητηθούν επίσης τα επενδυτικά σχέδια του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο συμμετέχει η κινεζική State Grid.

Πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,04 δισ.

Η αύξηση της επιχορήγησης για την πληρωμή των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά 440 εκατ. ευρώ, η χρήση του ειδικού αποθεματικού 244 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών συντάξεων και το γεγονός ότι τα ταμεία είχαν εκτιμήσει μεγαλύτερη δαπάνη συνταξιοδότησης από αυτήν που αποδείχθηκε ότι προκύπτει, οδήγησαν τον ΕΦΚΑ σε πλεόνασμα. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με το οποίο το τελικό αποτέλεσμα είναι ταμειακό πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντος ελλείμματος 1,04 δισ. ευρώ.

Αισθητή η παρουσία των πέντε ξένων οίκων στο Χ.Α.

Το 17% των συνολικών συναλλαγών στο Χ.Α. πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο οι πέντε διεθνείς οίκοι (Citigroup 4,46%, UBS 4,04%, Credit Suisse 3,84%, Bank of America 2,06% και Deutche Bank 1,99%) που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα ως μέλη εξ αποστάσεως (remote members) σε σύνολο 51 χρηματιστηριακών εταιρειών. Τον Οκτώβριο συνεχίσθηκε η υπερσυγκέντρωση των μεριδίων αγοράς, αφού οι 10 πρώτες ΑΧΕΠΕΥ πραγματοποίησαν το 79,09% και οι υπόλοιπες 41 μοιράσθηκαν ποσοστό 20,91%. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Eurobank (18,06%) και ακολούθησε η Euroxx (14,56%).

Ο επόμενος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

Tην εκλογή του κ. Κώστα Μιχαηλίδη ως νέου μη εκτελεστικού μέλους και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να διαδεχθεί τον νυν πρόεδρο κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο από την 1η Ιανουαρίου 2018, αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της ΕΤΕ. Ο κ. Μιχαηλίδης διαθέτει εμπειρία πλέον των 30 ετών στον τραπεζικό κλάδο, έχοντας αναλάβει ανώτατες θέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Οπως ορίζει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Δ.Σ. πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) και της ΕΚΤ.

Εως και έξι μήνες η καθυστέρηση πληρωμών

«Ανοιχτή πληγή» για τη βιομηχανία παραμένουν οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τους λιανεμπόρους, παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει την εξόφληση των παραγωγών εντός 60 ημερών στην περίπτωση ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων. «Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί ο νόμος για την εξόφληση εντός 60 ημερών, καθώς τα προϊόντα μας εντάσσονται στα πλέον ευπαθή», ανέφερε χθες ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, Π. Τσινάβος (φωτ.). Κι αυτό, διότι σήμερα, όπως πρόσθεσε η βιομηχανία, φτάνει να πληρώνεται έπειτα από 160-180 ημέρες. Πολύ διαφορετική είναι η κατάσταση όταν οι ελληνικές βιομηχανίες πωλούν τα προϊόντα τους σε λιανεμπορικές αλυσίδες του εξωτερικού. Εκεί η εξόφληση των παραγγελιών γίνεται μέσα σε 45 ημέρες. Και δεν φταίει μόνο η κρίση για την τεράστια αυτή διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή