Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει

Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθισμένη στο δωμάτιο 411 στο ξενοδοχείο Pera Palace στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκαθα Κρίστι έγραψε αυτό που με τα χρόνια θα γινόταν ένα από τα κλασικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών, εφαρμόζοντας ένα από τα πιο διάσημα τρικ στην ιστορία των μυθοπλαστικών εγκλημάτων και βοηθώντας την παγίωση της λογικής του «whodunit» στην αστυνομική λογοτεχνία. Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 1934 και διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1974 ο Σίντνεϊ Λιούμετ σκηνοθέτησε την κινηματογραφική του μεταφορά σε μια εξαιρετική ταινία που χάρισε ένα Όσκαρ στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν. 

Σήμερα περιμένουμε τη νέα εκδοχή της κλασικής ιστορίας, που έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 9 του μήνα, με τον Κένεθ Μπράνα να σκηνοθετεί τον εαυτό του στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό (με ένα εξωφρενικό μουστάκι) πλάι σε ένα εντυπωσιακό καστ (Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, Πενέλοπε Κρουζ, Γουίλεμ Νταφόε, Ολίβια Κόουλμαν, Τζούντι Ντεντς, Ντέιζι Ρίντλεϊ κ.ά.), όλοι μαζί ανεβασμένοι στο μυθικό τρένο που διασχίζει την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Λονδίνο. Ο Πουαρό, που βρίσκεται τυχαία στο τρένο, θα κληθεί να λύσει το τέλειο έγκλημα. 

Είναι γενικά μια περίοδος που η Άγκαθα Κρίστι έχει την τιμητική της, με αρκετές νέες μεταφορές των ιστοριών της στο σινεμά και στην τηλεόραση να προστίθενται τα τελευταία λίγα χρόνια στις έτσι κι αλλιώς εκατοντάδες μεταφορές που είχαν προηγηθεί – η πρώτη («The passing of Mr. Quin») χρονολογείται το 1928! Από το πλήθος μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ταινία «Μάρτυρας κατηγορίας» του Μπίλι Γουάιλντερ του 1957 ή το «Έγκλημα στον Νείλο» ή το «Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο», ενώ από τις τηλεοπτικές σειρές αξίζει να αναφέρουμε τις «Περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό», τα επεισόδια της οποίας γέμισαν ατελείωτες ώρες στη βρετανική τηλεόραση από το 1989 έως το 2014!  

 Από τις πιο πρόσφατες μεταφορές ξεχωρίζει το «And Then There Were None» του 2015, μια σειρά τριών επεισοδίων του BBC – το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1939 ως «Δέκα μικροί νέγροι» και είναι το πλέον ευπώλητο της Άγκαθα Κρίστι, με περισσότερες από 100 εκατ. πωλήσεις. Στη σειρά, η οποία είναι ελαφρώς παραλλαγμένη από το βιβλίο, αλλά όχι επί της ουσίας, παρακολουθούμε τη συνάντηση κάποιων μεταξύ τους άγνωστων ανθρώπων στο μοναδικό οίκημα ενός μικροσκοπικού νησιού της νότιας Αγγλίας. Γιατί βρέθηκαν εκεί; Και ποιος θέλει να τους σκοτώσει; Και τι απίθανο φινάλε! Ένα κλειστοφοβικό αριστούργημα με φόντο ένα ομιχλώδες βρετανικό τοπίο. 

Οι περισσότερες ιστορίες της Άγκαθα Κρίστι κυκλοφορούν στα ελληνικά ως επί το πλείστον από τις εκδόσεις Λυχνάρι, ενώ από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα δύο βιβλία της Σόφι Χάνα, της πρώτης και μόνης συγγραφέως που απέσπασε επίσημη άδεια από τους διαχειριστές των δικαιωμάτων της Κρίστι να χρησιμοποιήσει τον ήρωα Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος μπορεί να «πέθανε» το 1975, αλλά ξαναζωντάνεψε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων «Έγκλημα με υπογραφή» (2014) και «Κλειστό φέρετρο» (2016). Η Χάνα δεν προσπαθεί να μιμηθεί την Άγκαθα Κρίστι, διατηρεί όμως τη διαδικασία των συλλογισμών της και παραδίδει δύο μυθιστορήματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε απολύτως από τα πρωτότυπα.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή