Ρίγα

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβολές σε ένα ιστορικό σινεμά, θέατρο με μαριονέτες για μικρούς και μεγάλους και μια συνοικία με άρωμα σοβιετικής εποχής.

Κινηματογράφος Splendid Palace

Elizabetes 61

Tηλ. +371 6-7181143  

Καθημερινά 10.00-21.00

Εισιτήριο: 6 ευρώ

Ρίγα-1

Ο μοναδικής αισθητικής κινηματογράφος Splendid Palace. (Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

Είναι το πρώτο σινεμά των χωρών της Βαλτικής που έκανε προβολή με ήχο. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο-έργο τέχνης, διακοσμημένο σε ροκοκό ύφος. Επισκεφτείτε το για να θαυμάσετε το λαμπρό οικοδόμημα και να παρακολουθήσετε μια ταινία. Oι επιλογές είναι κυρίως από τον ποιοτικό ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό κινηματογράφο, περιλαμβάνουν όμως και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, ενώ σποραδικά γίνονται και συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις. Το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό, ενώ το γεγονός ότι το σινεμά δεν έχει κυλικείο κάνει την προβολή ακόμα πιο… ήσυχη.

Martins Veidemanis


Κουκλοθέατρο Latvijas Lellu teatris

Krisjaba Barona 16/18

Tηλ. +371 6-7285355

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-18.00

Σάββατο-Κυριακή 10.00-17.00

Εισιτήριο +/-: 8 ευρώ

Η ιστορία του Θεάτρου Μαριονέτας της Λετονίας ξεκινά το 1942 και συνδέεται με την πολιτιστική ζωή της χώρας. Με το συγκεκριμένο μέρος με συνδέουν πολύ τρυφερές αναμνήσεις, και μάλιστα πριν από λίγο καιρό έφερα και τον γιο μου να δει την πρώτη του παράσταση. Κάποια έργα απευθύνονται σε ενήλικο κοινό. Στον χώρο υπάρχει επίσης ένα μικρό μουσείο μαριονέτας και ένα συμπαθέστατο καφέ.

Martins Veidemanis


Οχυρό Daugavgrivas

Birzes 2

Σάββατο-Κυριακή 10.00-16.00

Δωρεάν

Από το ιστορικό αυτό οχυρό των αρχών του 17ου αιώνα πέρασαν σουηδικά, ρωσικά και γερμανικά στρατεύματα στους πολέμους που ακολούθησαν. Σήμερα στέκει ερειπωμένο, γεμάτο από τα φαντάσματα του ένδοξου παρελθόντος, παραμένει όμως εντυπωσιακό. Καθώς βρίσκεται στην άκρη της πόλης, δεν επηρεάστηκε από τις πολεοδομικές και άλλες αλλαγές που συντελέστηκαν στον αστικό ιστό της μέσα στον  χρόνο. Αν νιώσετε κουρασμένοι από τη φασαρία και τον συνωστισμό στα τουριστικά σημεία της Ρίγας, είναι το ιδανικό μέρος για έναν ήσυχο περίπατο. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί στα σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης.

Martins Veidemanis


Συνοικία Purvciems

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Σε αυτή τη μεριά της πόλης βλέπει κανείς χαρακτηριστικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής των εργατικών κατοικιών σοβιετικού τύπου. Πρόκειται στην ουσία για πανομοιότυπα, συνηθισμένα σπίτια, που κατασκευάζονταν από το καθεστώς της ΕΣΣΔ για πανομοιότυπους, συνηθισμένους ανθρώπους. Οι παππούδες μου ζουν σε αυτή τη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι συνοικίες σαν το Purvciems υπάρχουν και σε άλλες πόλεις του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως το Μινσκ, η Βαρσοβία, η Μόσχα κ.ά.

Artem Kušiks


Πολιτιστικό Κέντρο Kanepes

Skolas iela 15

Tηλ. +371 2-9404405

Κυριακή-Τετάρτη 14.00-01.00

Πέμπτη-Σάββατο 14.00-05.00

Μπίρα Valmiermuiza: 3,50 ευρώ

Ρίγα-2

Το πολιτιστικό κέντρο Kanepes προσελκύει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. (Φωτογραφία: Arturs Pavlovs)

Το Kanepes είναι μπαρ, καφέ και  χώρος συναυλιών μαζί, δηλαδή ένα από αυτά τα μέρη που βρίσκει κανείς σε κάθε πόλη και όλοι μιλούν γι’ αυτό. Αγαπημένο στέκι των νεαρών καλλιτεχνών της Λετονίας, των μουσικών και των διανοουμένων που τους αρέσει να μαζεύονται στην αυλή του για να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις αλλά και να δημιουργήσουν. Στον όμορφο εξωτερικό χώρο τα καθίσματα είναι περιορισμένα, αλλά κανείς δεν πτοείται: ο κόσμος εδώ κάθεται στο πάτωμα, στα περβάζια και… όπου βρει.

Evija Kristopane


Εστιατόριο Lokals Veldze

Kalnciema iela 40F

Tηλ. +371 2-9997732

Δευτέρα-Τετάρτη 11.00-23.00

Πέμπτη 11.00-01.00

Παρασκευή 11.00-04.00

Σάββατο 12.00-02.00

Κυριακή 12.00-23.00

Μπέργκερ: 5,50 ευρώ

Είναι ένα εκπληκτικό καινούργιο εστιατόριο, που έγινε γρήγορα γνωστό μέσω των social media και ευτυχώς για μένα βρίσκεται τρία λεπτά από το σπίτι μου. Λατρεύω τα μπέργκερ του, έχω όμως δοκιμάσει και τα ζυμαρικά, τις σαλάτες και τα γλυκά του, τα οποία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα. Η σάλα έχει επίσης ενδιαφέρον με τα εμφανή τούβλα στους τοίχους, τους καλαίσθητους γυμνούς γλόμπους που φωτίζουν τον χώρο και τη χαλαρή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Τα βράδια του Σαββατοκύριακου είναι απαραίτητη η κράτηση.

Anete Bauere


Innocent Cafe

Blaumana iela 34-1a

Tηλ. +371 2-9349507

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-23.00

Σάββατο 09.00-23.00, Κυριακή 09.00-17.00

Brunch (καθημερινές): 6 ευρώ

Ρίγα-3

 Για καφέ, brunch ή ελαφρύ φαγητό δοκιμάστε το Innocent Cafe.

Σε αυτό το μέρος θα βρείτε πραγματικά καλό καφέ. Οι μπαρίστες είναι ικανότατοι και χαρισματικοί, ο χώρος χαριτωμένος και η ατμόσφαιρα φιλική. Εξαιρετικό είναι και το brunch (Δευτέρα-Παρασκευή έως τις 13.00, Σαββατοκύριακο έως τις 15.00), αλλά και ο βραδινός μπουφές (Τρίτη έως Σάββατο μετά τις 19.00). Για μένα αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα μιας μέρας που προμηνύεται… δύσκολη: ό,τι και να παραγγείλω, μου φτιάχνει τη διάθεση.

Anete Bauere


Πολυχώρος Galerija Istaba

Krisjana Barona 31A

Tηλ. +371 6-7281141

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-23.00

Σκουλαρίκια: 8 ευρώ

Ρίγα-4

Το εστιατόριο Bufete στον πολυχώρο Galerija Istaba.

Ο αγαπημένος μου πολυχώρος στην πόλη φιλοξενεί μια γκαλερί, ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα-πωλητήριο με αντικείμενα design, βιβλία και κοσμήματα. Το γυναικείο κοινό θα βρει μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχα σκουλαρίκια, ενώ το ανδρικό μοναδικές γραβάτες από ξύλο. Θα σας γοητεύσει η μποέμικη ατμόσφαιρα, ενώ αξιόλογες είναι και οι μηνιαίες εκθέσεις που παρουσιάζει η γκαλερί. Το εστιατόριο λέγεται Bufete και βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.

Linda Vecvagare


Σχολικό κτίριο Atis Kenins

Terbatas 15/17

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Στη Ρίγα υπάρχουν πολλά δείγματα αρ νουβό αρχιτεκτονικής που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Το δικό μου αγαπημένο στυλ, που περιέχει αρ νουβό στοιχεία αλλά υιοθετεί πιο αυστηρό σχήμα και άγρια όψη, είναι αυτό του Εθνικού Ρομαντισμού της Λετονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχολικό κτίριο Atis Kenins (1905), που θεωρείται από τα σύμβολα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα στην πόλη. Η είσοδός του μοιάζει με σπηλιά, ενώ η πρόσοψή του είναι εντυπωσιακή, με λεπτομέρειες φτιαγμένες από κομμάτια βράχων.

Linda Vecvagare


Εστιατόριο Vikbolds

Duntes iela 23

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00

Γεύμα (προσφορά): 2,70 ευρώ

Φτηνό, γρήγορο και νόστιμο είναι το φαγητό που προσφέρει το Vikbolds. Αν χρειάζεστε θερμίδες για να πάρετε ενέργεια και να συνεχίσετε τις βόλτες σας στην πόλη, κάντε μια στάση εδώ. Το κυρίως πιάτο με ένα ποτό θα σας στοιχίσει μόλις 2,70 ευρώ.

Zaiga Brača

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή