Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πολλές ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις δέχθηκαν πιέσεις από την ανατίμηση του ευρώ που το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1657 δολ. Είχαν προηγηθεί στοιχεία που φέρουν την παραγωγή του ευρωπαϊκού μεταποιητικού τομέα να βρίσκεται τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 80 μηνών, αλλά και την ανεργία στη Γερμανία να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. Η στερλίνα αντιθέτως υποχώρησε και κυμαινόταν το βράδυ στο 1,12 ευρώ και στο 1,3058 δολ. μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά μια δεκαετία. Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί υποχώρηση του δολαρίου από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν ότι ο Ζερόμ Πάουελ, γνωστός υποστηρικτής μιας σταδιακής και προσεκτικής προσέγγισης στην αύξηση των επιτοκίων, θα επιλεγόταν από τον Ντόναλντ Τραμπ για επόμενος πρόεδρος της Fed.

Η αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας ενίσχυσε, πάντως, το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με ελαφρά κέρδη 0,9%. Σύμφωνα, πάντως, με τον Νις Παρέκ, αναλυτή της Silicon Valley Bank, η ήπια αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας απογοήτευσε όσους περίμεναν πιο επιθετική αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας. Με ελαφρές απώλειες έκλεισαν, άλλωστε, η Φρανκφούρτη με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με υποχώρηση 0,18% και το Παρίσι με τον δείκτη CAC 40 να παρουσιάζει σχεδόν μηδενική μεταβολή με οριακή υποχώρηση 0,07%. Περιορισμένα κέρδη κατέγραψαν αντιθέτως οι αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους σχετικούς δείκτες FTSE MIB και ΙΒΕΧ 35 να κλείνουν με ελαφρά άνοδο 0,24% και 0,47%, αντιστοίχως. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νευρικότητα και αστάθεια επικρατούσε στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τη φορολογική μεταρρύθμιση που παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ περιορισμένη ήταν η αντίδραση των εκλογών στην επιλογή του νέου επικεφαλής της Fed. Ο δείκτης S&P 500 κινείτο ανοδικά παίρνοντας ώθηση από την άνοδο εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και των εταιρειών ακινήτων.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν μόνο ελαφρές διακυμάνσεις. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω από τα 54,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent βρισκόταν στα 61,15 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει ένα μέρος από τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή