ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπησαν όσες αντέδρασαν στη βία έξω από το Εφετείο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ως απόπειρα επίδειξης δύναμης και εκφοβισμού από τη Χρυσή Αυγή, μετά τις διαδοχικές αποχωρήσεις στελεχών της τους τελευταίους μήνες, περιγράφει η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη την επίθεση που δέχτηκαν η ίδια και άλλες δύο γυναίκες το πρωί της Τετάρτης έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Η δικηγόρος και συνεργάτις της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής μόλις είχε κατέβει από το τρόλεϊ όταν διέκρινε μια μαυροντυμένη ομάδα περίπου 12 ατόμων, που πετούσαν τρικάκια, να καταφθάνουν από την απέναντι πλευρά του δρόμου. Οπως λέει, είχαν στοχοποιήσει κάποιον άντρα που βρισκόταν στο μέσον του τρόλεϊ. Τον εξύβριζαν και φώναζαν να κατέβει. Η ίδια και τουλάχιστον άλλες δύο γυναίκες προσπάθησαν να παρέμβουν φωνάζοντας στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες ώστε να μην εισέλθουν μέσα οι χρυσαυγίτες. Τότε ένα μέλος της ομάδας γύρισε προς το μέρος της και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο.

Κάποιοι κατόρθωσαν να μπουν στο τρόλεϊ και να χτυπήσουν το άτομο που είχαν στοχοποιήσει. Στη συνέχεια, όπως λέει η κ. Κουνιάκη, τα μέλη της ομάδας αναμείχθηκαν με άλλους χρυσαυγίτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Μερικά λεπτά αργότερα, η αστυνομία πραγματοποίησε 25 προσαγωγές. Μεταξύ των προσαχθέντων, όμως, δεν βρίσκονταν αυτός που είχε χτυπήσει τη δικηγόρο, ούτε ο Σωτήρης Δεβελέκος, στέλεχος της Χρυσής Αυγής τον οποίο είχε αναγνωρίσει η κ. Κουνιάκη μεταξύ των μελών της ομάδας. Πέρα από τις γυναίκες που προσπάθησαν να σταματήσουν την επίθεση, αρκετοί επιβάτες του τρόλεϊ παρέμειναν παγωμένοι μπροστά στο βίαιο σκηνικό.

Το βράδυ της Τετάρτης η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αρνήθηκε ανάμειξη μελών της στο περιστατικό. Ωστόσο, σε δημόσια ανάρτησή της στο Facebook χθες, την οποία διέγραψε αργότερα, η κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και υποψήφια βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, Θέμις Σκορδέλη, έγραψε: «Συναγωνιστές μου σας ευχαριστώ από καρδιάς για την Κουνιάκη». Η κ. Κουνιάκη είχε παραστεί ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη για το μαχαίρωμα τριών Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα το 2011, στην οποία η κ. Σκορδέλη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για ηθική αυτουργία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ