Στα 384 ευρώ το ελάχιστο ποσό για σύνταξη χηρείας

Στα 384 ευρώ το ελάχιστο ποσό για σύνταξη χηρείας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστη σύνταξη χηρείας στα 384 ευρώ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δραματικές περικοπές που επήλθαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Βέβαια, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η σχετική δαπάνη που προκαλείται από τη βελτιωτική αυτή αλλαγή δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. τον χρόνο, όταν, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, από την περικοπή των συντάξεων χηρείας και των οικογενειακών επιδομάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, η σωρευτική εξοικονόμηση έως το 2021 εκτιμάται σε 1,056 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ποσά αυτά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι στα τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς θα δίνονται τα συγκεκριμένα ποσά ως ελάχιστα σε κάθε ένα ξεχωριστά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, εφόσον ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησής της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Προσωρινή σύνταξη

Με δεύτερη τροπολογία, που κατατέθηκε επίσης, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων» προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου όριζε πως η προσωρινή ισούται για τους μισθωτούς με το 50% των μέσων αποδοχών του τελευταίου 12μηνου πριν από την αίτηση. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό μπορεί να κυμαίνεται από 384 ευρώ (μία εθνική σύνταξη) έως 768 ευρώ (δύο εθνικές συντάξεις). Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η προσωρινή ισούται με το 50% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μηνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή