Αδιάλλακτη η Βαγδάτη απέναντι στους Κούρδους

Αδιάλλακτη η Βαγδάτη απέναντι στους Κούρδους

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βαγδάτη και στην τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, ενισχύοντας τους φόβους για αναζωπύρωση των ενόπλων συγκρούσεων, δύο εβδομάδες μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ και άλλων υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών από τον ιρακινό στρατό.

Η κουρδική πλευρά είχε προτείνει την από κοινού αστυνόμευση του σταθμού Φις Χαμπούρ, στα σύνορα με την Τουρκία, από κουρδικές και ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που ωστόσο η Βαγδάτη απέρριψε. Το Φις Χαμπούρ έχει στρατηγική σημασία, καθώς από εκεί διοχετεύεται το κουρδικό πετρέλαιο μέσω αγωγών που κατευθύνονται στην Τουρκία. Η Βαγδάτη αξιώνει από τους Κούρδους να σταματήσουν να εξάγουν οι ίδιοι πετρέλαιο και να παραδώσουν τον έλεγχο των πωλήσεων στην κρατική εταιρεία SOMO.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αμπάντι ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων την περασμένη Παρασκευή. Χθες όμως απείλησε να επανέλθει, κατηγορώντας την κουρδική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις μόνο για να κερδίσει χρόνο και να συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι 183.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους λόγω της σύγκρουσης των τελευταίων εβδομάδων. Εξ αυτών, οι 79.000 προέρχονται από το Κιρκούκ. Οι περισσότεροι εκ των εκτοπισθέντων είναι Κούρδοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή