Το φετινό ράλι του bitcoin εκτίναξε την αξία του πάνω από τις 7.000 δολάρια

Το φετινό ράλι του bitcoin εκτίναξε την αξία του πάνω από τις 7.000 δολάρια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά τις 7.000 δολάρια, μετά τον επταπλασιασμό της από τις αρχές του 2017. Το ψηφιακό νόμισμα έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες πολύ μεγάλη άνοδο, ενώ τις τελευταίες επτά εβδομάδες η αξία του έχει υπερδιπλασιαστεί.

Την Πέμπτη, έφτασε σε 7.066,44 δολ. στο ανταλλακτήριο Bitstamp, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Οπως επισημαίνει το CNBC, η άνοδος του ψηφιακού νομίσματος οδήγησε σε αύξηση της αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων στα 189 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coinmarketcap, η αξία του bitcoin ξεπερνάει τα 121 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η μεταβολή στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος διαμορφώνει και την αντίστοιχη αξία του ψηφιακού νομίσματος. Η τιμή του αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των bitcoins που τίθενται σε κυκλοφορία. Στην εκτόξευση της αξίας του ψηφιακού νομίσματος συνέτεινε η απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας προθεσμιακών συμβολαίων CME Group να λανσάρει προθεσμιακά συμβόλαια για bitcoin το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αφού πρώτα λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Ο Τσαρλς Χάιτερ, διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας Crypto Compare, δήλωσε στο CNBC ότι η προσφορά προθεσμιακών συμβολαίων για bitcoin θα επιτρέψει τη δημιουργία πιο περίπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και θα ρυθμίσει τον τρόπο λειτουργίας του bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, θα ανοίξει την πόρτα σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, από τις αρχές του τρέχοντος έτους η τιμή του ψηφιακού νομίσματος αυξήθηκε κατά 600%.

Κατά καιρούς διάφορες ρυθμιστικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έκνομη λειτουργία όχι μόνο του bitcoin αλλά και ενός καλαθιού κρυπτονομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο η Κίνα απαγόρευσε μια προσφιλή στις εταιρείες πρακτική, μέσω της οποίας αναζητούν και συγκεντρώνουν κεφάλαια πουλώντας νέα κρυπτονομίσματα (ICO).

Επίσης, οι κινεζικές αρχές ήταν έτοιμες να διακόψουν τις εγχώριες συναλλαγές σε bitcoin, νωρίτερα τον ίδιο μήνα. Τα δύο αυτά μέτρα που είχαν στόχο την αναστολή της κυκλοφορίας του κρυπτονομίσματος ώθησαν ελαφρώς προς τα κάτω την τιμή του ψηφιακού νομίσματος. Ωστόσο οι επικρίσεις προήλθαν και από επικεφαλής μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Οπως επισημαίνει το CNBC, o διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον και ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ έχουν επικρίνει σφόδρα το bitcoin διότι μπορεί να καταστεί μέσο παράνομων δραστηριοτήτων. Ο κ. Ντίμον δήλωσε τον προηγούμενο μήνα, στην προσπάθειά του να αποθαρρύνει τους επενδυτές, ότι είναι ανοησία να αγοράσει κανείς bitcoin, διότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πληρώσει το τίμημα. Ο κ. Φινκ, από την άλλη, εκτιμά ότι το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί πρώτης τάξεως μέσο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυξάνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διασύνδεσης του νομίσματος με παράνομες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή