Στον Δραγασάκη ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Στον Δραγασάκη ο Τούρκος αντιπρόεδρος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου και μεταβίβασε τη σχετική υποχρέωση στον ομόλογό του από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου -Δραγασάκη είναι ορθότερη από πλευράς πρωτοκόλλου, ωστόσο ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει να συναντήσει ο ίδιος τον Τούρκο αντιπρόεδρο. Από το Μέγαρο Μαξίμου τηρείται σιγήν ιχθύος ως προς τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Τσίπρα σε αυτή την απόφαση.

Εμπειροι παρατηρητές τόνιζαν ότι ο κ. Τσαβούσογλου αποτελεί έναν εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών των «σκληροπυρηνικών» απόψεων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος διανυκτέρευσε χθες. Μια άλλη εξήγηση αναζητείται στην τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο, η οποία μετά τη συνάντηση της 24ης Οκτωβρίου στην Αγκυρα ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου μειώθηκε μεν, συνεχίζεται δε και με κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. εμπλοκές).

Θετικό κλίμα

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς γευμάτισε χθες το μεσημέρι με τον Τούρκο αντιπρόεδρο με τον οποίο συζήτησαν για την προετοιμασία του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον ερχόμενο μήνα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση κινήθηκε σε θετικό κλίμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Κοτζιάς τόνισε προς τον Τούρκο αντιπρόεδρο τη σημασία να υπάρξει μια καλή ατμόσφαιρα στο χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι και την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Από την Αθήνα τονίστηκε, εν ολίγοις, ότι έως τον Δεκέμβριο καλό θα ήταν να λείπουν οι προκλήσεις.

Η Αγκυρα φαίνεται να παρακολουθεί με αρκετή ενόχληση την προσέγγιση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Χθες πραγματοποιήθηκε στα νότια και νοτιοανατολικά της Ρόδου και στο Καρπάθιο Πέλαγος η Διακλαδική Ασκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 5», που, όπως αποκάλυψε η «Κ» της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έθεσε στο Κάιρο το ζήτημα των πιθανών αντιδράσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο προς το Κάιρο με βασικό επιχείρημα ότι η άσκηση «Μέδουσα 5» παραβιάζει (όπως παγίως προβάλλει η Τουρκία) τον «αποστρατιωτικοποιημένο» χαρακτήρα των Δωδεκανήσων. Πάντως, από την αιγυπτιακή πλευρά τονίστηκε και χθες εν πλω (στο ελικοπτεροφόρο «Σαντάτ» που φιλοξένησε την ελληνική στρατιωτική ηγεσία) ότι η ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για Αθήνα και Κάιρο. Η άσκηση περιείχε αεροναυτικά γυμνάσια, αλλά και σενάριο απόβασης στη Ρόδο.

Στη χθεσινή ημέρα της άσκησης ήταν παρόντες υψηλόβαθμα στελέχη των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, όπως ο αρχηγός του Ναυτικού της αραβικής χώρας και σχεδόν το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας των Ελληνικών Ε.Δ. (Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ), όπως άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος. Στην άσκηση υπήρχαν, τέλος, παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή