ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως από τη CIA αρχεία του Μπιν Λάντεν

ΑΠΕ, REUTERS

Φωτογραφία αρχείου από το 1998, με τον Οσάμα μπιν Λάντεν να δίνει συνέντευξη Τύπου στο Αφγανιστάν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η CIA δημοσιοποίησε μεγάλο μέρος του αρχείου του Οσάμα μπιν Λάντεν, το οποίο είχε κατασχεθεί μετά την αμερικανική επιδρομή το 2011 στο σπίτι του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Μεταξύ των εγγράφων είναι φωτογραφίες από το ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν, ιδρυτή της Αλ Κάιντα, που ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά και ένα βίντεο από τον γάμο του γιου του Χάμζα, ο οποίος θεωρείται «πρίγκιπας, διάδοχος της Τζιχάντ». Πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες του ενήλικου Χάμζα.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών «δίνει την ευκαιρία στους Αμερικανούς να μάθουν περισσότερα για τα σχέδια και τη λειτουργία της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ανάρτησε στο Διαδίκτυο επιπλέον 470.000 έγγραφα που κατέσχεσε τον Μάιο του 2011, όταν ο αμερικανικός στρατός εισέβαλε στο συγκρότημα κατοικιών στο Αμποταμπάντ όπου ζούσε ο Μπιν Λάντεν και τον σκότωσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Foundation for Defense of Democracies (FDD) Τόμας Τζόσελιν και Μπιλ Ρότζιο, οι οποίοι εξέτασαν τα έγγραφα προτού αποχαρακτηριστούν, αυτά δίνουν πληροφορίες για τις θολές σχέσεις της Αλ Κάιντα, ενός σουνιτικού τρομοκρατικού δικτύου, και του Ιράν. «Τα έγγραφα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στο να απαντηθούν κάποια ερωτήματα τα οποία έχουμε ακόμη για την ηγεσία της Αλ Κάιντα», εκτίμησε ο Ρότζιο.

Δεσμοί με Ιράν

Τον Οκτώβριο, στη διάρκεια ενός συνεδρίου που οργάνωσε το FDD, ο Πομπέο είχε δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν τους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Αλ Κάιντα, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν σταματούν να καταγγέλλουν «την αρνητική επιρροή» της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή. «Οποιος θέλει να πλήξει τις ΗΠΑ, το Ιράν εμφανίζεται έτοιμο να τον βοηθήσει», είναι το βασικό συμπέρασμα του FDD. Το βίντεο του γάμου του Χάμζα μπιν Λάντεν, που φαίνεται ότι γυρίστηκε στο Ιράν, είναι ένα παράδειγμα. Στα έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Μάιο του 2015 φαινόταν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν προόριζε τον γιο του για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Τζιχάντ. Ο Χάμζα, ο οποίος σήμερα είναι 27 ή 28 ετών, βρίσκεται τώρα στο Ιράν. Ενα από τα έγγραφα που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν είναι μια έκθεση 19 σελίδων για τους δεσμούς μεταξύ Ιράν και Αλ Κάιντα, που συντάχθηκε από έναν αξιωματικό του Μπιν Λάντεν, αναφέρουν σε άρθρο τους οι ερευνητές του FDD. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Τεχεράνη είχε προτείνει εκπαίδευση, όπλα και χρήματα στους «Σαουδάραβες αδελφούς» της Αλ Κάιντα, με τον όρο ότι θα επιτεθούν σε αμερικανικά συμφέροντα στον Κόλπο, τονίζουν οι ερευνητές.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ