ΙΕΑ: ζητεί κατάργηση κοινωνικών τιμολογίων στην ενέργεια

ΙΕΑ: ζητεί κατάργηση κοινωνικών τιμολογίων στην ενέργεια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση των κοινωνικών τιμολογίων στην ενέργεια και πέντε ακόμη συστάσεις για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών στη χώρα μας περιέχει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, που παρουσιάστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του εκτελεστικού διευθυντή της ΙΕΑ Fatih Birol και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να καταπολεμηθεί με άλλους τρόπους και όχι μόνο με την προσφορά οικονομικών ανταλλαγμάτων, αναφέρει η έκθεση σχετικά με τα κοινωνικά τιμολόγια. «Πουθενά στον κόσμο οι επιδοτήσεις δεν κατήργησαν τη φτώχεια», είπε ο κ. Βirol και πρόσθεσε: «Η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να γίνεται μέσω των επιχειρήσεων».

To θέμα, όπως είπε, απασχολεί και την Ε.Ε. στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο πακέτο οδηγιών για την πράσινη ενέργεια και της γενικότερης πολιτικής για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια. Η έκθεση της ΙΕΑ συστήνει ακόμη υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού και κλιματικού πλαισίου πολιτικής για μετά το 2030, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου, φιλόδοξες πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας, ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ με έμφαση στη διασύνδεση των νησιών και αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει και ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ. Ο κ. Birol σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και τα άλλα μέλη του Οργανισμού, εξετάζονται κάθε πέντε χρόνια και έκανε λόγο για μεγάλα επιτεύγματα και εξαιρετική δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικά στις ΑΠΕ η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τους στόχους για το 2020, ενώ το 2016 παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στα φωτοβολταϊκά ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Η έκθεση αναγνωρίζει τον ρόλο του λιγνίτη στην ασφάλεια εφοδιασμού, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ αξιόπιστο καύσιμο» και επισημαίνει ότι ο αυξανόμενος ρόλος χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή απαιτεί έναν ισχυρότερο προσανατολισμό στην ασφάλεια εφοδιασμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή