Κέρδη για «Τιτάν» στο εννεάμηνο με οδηγό την αγορά των ΗΠΑ

Κέρδη για «Τιτάν» στο εννεάμηνο με οδηγό την αγορά των ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «οδηγό» την αγορά των ΗΠΑ, από την οποία προέρχεται άνω του 50% του τζίρου και των κερδών, εξακολουθούν να κινούνται οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου τσιμέντων «Τιτάν» κατά το τρέχον έτος, καθώς η ελληνική αγορά παραμένει σε τροχιά πτώσης. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου, σε ενοποιημένη βάση τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν σε 33,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδοφορίας 122 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, τότε είχαν καταγραφεί έκτακτα κέρδη 89,6 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση πρόσθετων φορολογικών απαιτήσεων από ζημίες παρελθουσών χρήσεων στις ΗΠΑ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 4,6% σε 214,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 1,8% σε 1,144 δισ. ευρώ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από τον τυφώνα «Ιρμα» στην Αμερική και το κόστος αναδιάρθρωσης (μέσω εθελουσίας εξόδου) στην Αίγυπτο. Ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,4%, σε 370,7 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 15,3% σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη, που διαμορφώθηκαν σε 72,4 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία του τρίτου τριμήνου ήταν της τάξεως των 19,2 εκατ. ευρώ, από 112,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει κινητήριος μοχλός της κερδοφορίας του ομίλου, καθώς οι ευνοϊκές τάσεις της ζήτησης επέτρεψαν την αύξηση των τιμών πώλησης και των περιθωρίων κέρδους. Ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών κατά το εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 14% σε 667,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 42% σε 138,8 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, στην Ελλάδα, η περαιτέρω αποδυνάμωση της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης μεγάλων δημοσίων έργων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και της μη αναπλήρωσής τους με νέα, συνεχίζει να πιέζει την κερδοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκε η εξαγωγή του μεγαλύτερου όγκου της εγχώριας παραγωγής, ωστόσο η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου (που είναι το νόμισμα πολλών συμφωνιών διεθνούς εμπορίου), καθώς και η μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων είχαν αρνητική επίδραση στο περιθώριο κέρδους.

Ως εκ τούτου, η μητρική «Τιτάν» κατέγραψε ζημίες 11 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 16,4 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο (όταν όμως είχαν συμπεριληφθεί και κέρδη 20,6 εκατ. ευρώ από θυγατρικές του εξωτερικού). Μειωμένος κατά 6,8% ήταν και ο κύκλος εργασιών, σε 181 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 32,7%, σε 17,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η διοίκηση εκτιμά ότι η πτωτική τάση στην ελληνική αγορά τσιμέντου θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα το 2017 να κινηθεί ακόμα πιο χαμηλά από το 2016, δεδομένου ότι τα νέα έργα υποδομών παραμένουν σε επίπεδο σχεδιασμού, τη στιγμή που η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κινείται και αυτή σε «ρηχά νερά», παρά την εμφάνιση ορισμένων έργων τουριστικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή