Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, που κληρώθηκε σημαιοφόρος

Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, που κληρώθηκε σημαιοφόρος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα στην οικία που διαμένει η οικογένεια 11χρονου Αφγανού, Αμίρ, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, που κληρώθηκε σημαιοφόρος-1

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα με πέτρες και μπουκάλια, προκάλεσαν φθορές στην οικία και, τελικά, τρομοκράτησαν τον 11χρονο και την οικογένειά του.  Μεταξύ των αντικειμένων που πέταξαν στο σπίτι της οικογένειας βρέθηκε και ένα χαρτόνι που πάνω του, οι άγνωστοι, είχαν γράψει μήνυμα με το οποίο καλούσαν την οικογένεια να φύγει άμεσα από την Ελλάδα. 

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ ενώ η οικογένεια των Αφγανών προσφύγων ζήτησε σήμερα το πρωί από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, που κληρώθηκε σημαιοφόρος-2

Πολιτικές αντιδράσεις

Η επίθεση, με εμφανή τα ρατσιστικά κίνητρα, έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον μικρό Αμίρ και τη μητέρα του, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή του στην περιπέτεια που περνούν. Όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, ζήτησε από τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή και σημειώσε ότι «ο Αμίρ και κάθε παιδί στη χώρα μας απολαμβάνει το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελληνική παιδεία, χωρίς διακρίσεις».

Αναλυτικά οι σχετικές αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα:

-«Μίλησα πριν από λίγο με τον Αμίρ και την μητέρα του και τους εξέφρασα τη συμπαράσταση μου στην περιπέτεια που περνάνε».

-«Ζήτησα ακόμη από τα Υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής πολιτικής να αντιμετωπίσουν το θέμα με την δέουσα προσοχή».

-«Ο Αμίρ και κάθε παιδί στη χώρα μας απολαμβάνει το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελληνική παιδεία, χωρίς διακρίσεις».

Ακολούθως, το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σημείωσε: «Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του.

Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

«Οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει:

«Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την… αριστεία».

«Άλλο ένα θλιβερό περιστατικό στη μεγάλη αλυσίδα βίας. Η ανομία στην πρωτεύουσα γενικεύεται. Τη μία έχουμε επιθέσεις μέσα σε χώρους του πανεπιστημίου, την άλλη βασανισμούς ηλικιωμένων από διαρρήκτες, ενώ οι αποφυλακισθέντες με τον νόμο Παρασκευόπουλου κυριολεκτικά αλωνίζουν. Το Ποτάμι έχει κάνει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την ανοχή και να λάβει μέτρα. Το πρόβλημα επείγει, γιατί η βία, η ανομία, οι ρατσιστικές επιθέσεις την ώρα που ο κ. Τσίπρας αγορεύει για άλλα, έχουν γίνει καθημερινότητα», σημειώνει το Ποτάμι

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ζητεί από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και δηλώνει την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για μια ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας, θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές.

«Φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξής τους», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή