Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/11/17)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά θα γίνουν τα stress tests στην Ελλάδα

Η καθυστέρηση στη διεξαγωγή των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει την άσκηση για τις ελληνικές τράπεζες, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται τον Μάιο του 2018. Αυτό αναφέρει στο Reuters πηγή που ξέρει καλά τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά stress tests, τα οποία αποσκοπούν στον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων κεφαλαίων πριν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα στήριξης, θα διεξαχθούν χωριστά από τα stress tests στις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης. Η καθυστέρηση «δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε η ίδια πηγή. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία συντάσσει τα κριτήρια για τις πανευρωπαϊκές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των stress tests τον Νοέμβριο του 2018, διότι οι τράπεζες χρειάζονται χρόνο για την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων.

Δημιουργία μητρώου ηλεκτρονικών καταστημάτων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) για τη δημιουργία μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται αποκλειστικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μέσω αυτής της ρύθμισης, εκτιμάται ότι θα περιορισθούν τα φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών από τις πωλήσεις εξ αποστάσεως. Διαφορετικά, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε φαινόμενα τύπου Dealber, της εταιρείας στην οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα 105.000 ευρώ.

Αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard Greece

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard Greece, που θα ανακοινώσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης MSCI τη μεθεπόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, ο ελληνικός δείκτης απαρτίζεται από εννέα μετοχές (Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς, Εurobank, Τιτάν, Folli Follie), με τις πληροφορίες να αναφέρουν για νέα είσοδο μετοχής του Ftse 26 από τον κλάδο της ενέργειας, με αντίστοιχη διαγραφή υφιστάμενης μετοχής.

Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Περιθώριο έως τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν οι φορολογούμενοι που θέλουν οικειοθελώς να αποκαλύψουν εισοδήματά τους. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η παράταση δόθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την υπαγωγή σε αυτήν. Η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό. Ηδη περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν αποκαλύψει οικειοθελώς αδήλωτα κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, με τους βεβαιωμένους φόρους να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας τον προϋπολογισμό.

Σαρανταποδαρούσα φυματική και με μηνίσκο

Εδώ και μέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε ότι τον έβλεπε χαμηλά τον πήχυ που του έχει βάλει η Ν.Δ. Χθες, όμως, άφησε τη φαντασία του να οργιάσει, όταν είπε στη Βουλή ότι θα μπορούσε να τον περάσει ακόμη και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 από τα 40 πόδια της, φορτωμένη με τσάντες γεμάτες ψώνια από το Lidl. O υπουργός έχει δείξει κατ’ επανάληψιν ότι έχει έφεση στο χιούμορ και στη θεατρική αποτύπωση αυτών που θέλει κάθε φορά να πει, και το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ελληνικών και οξφορδιανών αγγλικών. Εκείνο, όμως, που πρέπει να έχει δώσει τελευταίως αέρα στα πανιά του είναι η, αναμφισβήτητα, θετική στάση των θεσμών προς την κυβέρνηση και στον ίδιο προσωπικά.

Ας είμαστε, λοιπόν, προετοιμασμένοι για νέα, υψηλά επίπεδα παραστάσεων στην επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Μέχρι και η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πάρει μαθήματα υποκριτικής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή