Το θάρρος δεν έχει φύλο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν βγήκα ανοιχτά και είπα ότι είμαι gay, ήταν μια πολύ δύσκολη, σκληρή περίοδος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ήταν πολύ σημαντικό για μένα να το κάνω. Νόμιζα πως για τους άλλους δεν θα είχε καμία σημασία. Αλλωστε, μία μόνο λέξη, “gay”, δεν θα άλλαζε το ταλέντο μου. Την καλοσύνη μου. Την καρδιά μου, την πρόθεσή μου να διασκεδάζω τους ανθρώπους. Φαίνεται, όμως, πως τελικά για πολλούς αυτή η λέξη ήταν ικανή να αλλάξει τα πάντα. Ηταν μια δύσκολη περίοδος. Κλείστηκα στο σπίτι μου μέχρι που τελείωσαν τα χρήματα. Επειτα ξεκίνησα από την αρχή. Το ότι μίλησα γι’ αυτό μπορεί να ήταν γενναίο, το έκανα όμως για μένα. Θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να ζει μέσα στο ψέμα ή στην ντροπή για το ποιος είναι». Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη της Ελεν Ντι Τζενέρις στο αμερικανικό περιοδικό People πριν από λίγα χρόνια.

Τη δεκαετία του ’90, η διάσημη σήμερα Αμερικανίδα παρουσιάστρια Ελεν Ντι Τζενέρις, βγήκε ανοιχτά και μίλησε για την ομοφυλοφιλία της, με αποτέλεσμα η καριέρα της να πάρει την κάτω βόλτα. Για ένα διάστημα, αυτό το ταλαντούχο, λαμπερό πλάσμα, σχεδόν εξαφανίστηκε. Μια θαρραλέα για την εποχή εξομολόγηση, που δεν επηρέαζε κανενός άλλου τη ζωή, στάθηκε αρκετή για να την κάνει να δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Ψυχικό, επαγγελματικό, οικονομικό.

Βρήκε τη δύναμη να επανέλθει. Σήμερα είναι δημοφιλής, πλούσια, ευτυχισμένη, απολαμβάνει τον σεβασμό και την αγάπη ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κέβιν Σπέισι δεν αποδείχθηκε τόσο θαρραλέος. Επέλεξε να μην εκφράσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, κράτησε την ιδιωτική του ζωή κλειστή όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που όλοι γνώριζαν. Κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση και επίσης δεν είναι όλοι το ίδιο γενναίοι, ειδικά αν πρόκειται για διάσημα πρόσωπα που έχουν πολλά να ρισκάρουν. Η Αμερική, άλλωστε, είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά παραμένει άκρως συντηρητική. Και δεν είναι η μόνη όπου περισσεύει η υποκρισία. Ο σπουδαίος ηθοποιός, όμως, υπέπεσε σε ένα μεγάλο σφάλμα. Ενημέρωσε το κοινό ότι ζει τη ζωή του ως ομοφυλόφιλος, λίγες ώρες αφού ο ηθοποιός Αντονι Ραπ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφο εξομολογήθηκε ότι όταν ήταν 14 ετών, ο Σπέισι, 26 χρόνων τότε, τον παρενόχλησε σεξουαλικά. Είτε πρόκειται για λάθος εκτίμηση είτε για κακό timing, το μήνυμα που στέλνει ο Κέιβιν Σπέισι είναι εντελώς λάθος. Δίνει τροφή στις πιο ακραίες, μισαλλόδοξες, ομοφοβικές απόψεις. Κυρίως επιτρέπει, στους πάντα πρόθυμους να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, τη σύνδεση της ομοφυλοφιλίας με την παιδεραστία.

Υπάρχουν αυτές οι απόψεις. Τις έχουμε ακούσει, τις έχουμε διαβάσει, ακόμη και από επίσημα χείλη. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, όμως, δεν έχει σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Κέβιν Σπέισι αποφάσισε να μιλήσει την πιο ακατάλληλη στιγμή. Επιπλέον, αν κρίνουμε απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά εδώ και χρόνια, δεν επρόκειτο και για καμία σπουδαία αποκάλυψη… Δεν μας έκανε σοφότερους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή