Το Κονκλάβιο (03/11/17)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τη Θράκη

Από τη Ραγάδα Ροδόπης κατάγεται ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, που βρίσκεται από χθες ανάμεσά μας. Πληροφορούμαι δε ότι την γκράντε επίσκεψή του στη Θράκη έχουν αναλάβει οι συνήθεις ύποπτοι: το μειονοτικό πρωτοπαλίκαρο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόσωπο-κλειδί για το AKP σε επίπεδο Βαλκανίων και πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ. Θυμίζω ότι η τελευταία δρα περίπου ως υπουργείο Παιδείας των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», σε συνεργασία φυσικά με το τουρκικό προξενείο.

Μένω στην ΠΕΚΕΜ, καθώς το ελληνικό κράτος φρόντιζε μέχρι σήμερα να μην την αποδέχεται ως συνομιλητή, ούτε σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης. Υποθέτω ότι ή η πολιτική μη αναγνώρισης στην πράξη της ΠΕΚΕΜ άλλαξε. Ή απλώς αποσυντίθεται. Το λέω επειδή ο Παναγιώτης Κεραμάρης, πολιτευτής των ΑΝΕΛ και διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο άνθρωπος που, όπως το έθεσε πηγή μου, «θα έσωζε τη Θράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα την χάριζε στους Τούρκους», δέχθηκε και συνομίλησε προ εβδομάδων με τον Χατζηοσμάν – δηλαδή με τον πρόεδρο της οργάνωσης που θέλει να τον υποκαταστήσει. Σημειώνω ότι ο Χατζηοσμάν θέλει να ιδρύσει ένα δίκτυο παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων –με γλώσσα διδασκαλίας την τουρκική και, πάντως, όχι με χρήματα του ελληνικού κράτους– σε όλη τη Θράκη και δύο μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Δεν είναι, βέβαια, το μόνο, αλλά έχω την εντύπωση ότι, αν κάτι παρόμοιο είχε γίνει επί κυβέρνησης ΓΑΠ ή Σαμαρά, θα είχαν τρίξει πολλές καρέκλες. Και όχι μόνο.

Αδωνις για το μέλλον

Γκράντε εκδήλωση-ομιλία-σύναξη-παρέμβαση μαθαίνω ότι ετοιμάζει οσονούπω ο Αδωνις Γεωργιάδης. Και μάλιστα όχι οπουδήποτε, αλλά στην Καλαμάτα. Δεν θα ήταν δυνατόν φυσικά να οργανωθεί εκδήλωση στη εκλογική «γιάφκα» του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς τη συμμετοχή και τη συνδρομή του πρώην πρωθυπουργού. Κόσμο είχε στείλει ο Σαμαράς και σε εκδήλωση-ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου (μέσω Κύκλου Ιδεών) στην Καλαμάτα, τον Αδωνι δεν θα στήριζε; Σημειώνω, πάντως, ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα μιλήσει για την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, ομιλία που τον έβαλε στο στόχαστρο fake πρωτοσέλιδων – και η οποία, πάντως, συζητήθηκε στον πρωινό καφέ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πειραιώς την προηγούμενη εβδομάδα. Θα είναι μια ομιλία προσανατολισμένη στο μέλλον. Υποθέτω, πάντως, ότι θα «γαργαλήσει» – ερεθίσει πολλούς όχι μόνον η προγραμματιζόμενη παρουσία Σαμαρά, αλλά και το γεγονός ότι για την ίδια μέρα –στις 18 Νοεμβρίου– προγραμματίζεται το πέμπτο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Λάρισα.

Κουίζ

Σε ποια περιφέρεια υπήρξαν πολλοί μικροί εμφύλιοι ενόψει της κάλπης για τον νέο φορέα, οι οποίοι, πάντως, ξεπερνιούνται;

Δεν ξεχνάει

Δεν είναι τύπος που ξεχνάει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αντιθέτως. Θυμάται τα πάντα για τους πάντες με σατανικές λεπτομέρειες. Απλώς έτυχε τα συγκεκριμένα περιστατικά να αφορούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις δύο φορές που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ του πρότεινε το Grexit… Τις θυμήθηκε ο Βενιζέλος μιλώντας σε αφιέρωμα στη FAZ, όπου μίλησαν πρώην ΥΠΟΙΚ για την εμπειρία συνεργασίας με τον Σόιμπλε. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε τις δύο φορές το 2011 που ο Σόιμπλε του έθεσε το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η δεύτερη ήταν η περίφημη του Σεπτεμβρίου του 2011 στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol στην Πολωνία. Πάντως, ο Βενιζέλος θυμήθηκε και τη συμφωνία με τον Σόιμπλε για το πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και τη μεγάλη παρέμβαση για το χρέος το 2012. Αυτό έγινε σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Βερολίνο. Φαντάζομαι επειδή ο Σόιμπλε δεν μπορούσε να χωνέψει τίποτα περισσότερο από σούσι μαζί με τη ρύθμιση για χρέος.

Ο Κυριάκος χτίστης

Με μια ατάκα που σκοτώνει έκλεισε την ομιλία του στα Ιωάννινα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ομολόγησε, βέβαια, ότι τη δανείστηκε από τον Κ. Τασούλα, ο οποίος φυσικά ήταν παρών ως τοπικός βουλευτής. Αφού σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προετοιμασία «για το πώς θα κυβερνήσουμε», θύμισε τη ρήση του πολεοδόμου Κων. Δοξιάδη, ο οποίος είχε πει για τον εαυτό του και τη γενιά του: «Υπήρξα ειρηνιστής, μετά πολεμιστής, στη συνέχεια σαμποτέρ και στο τέλος χτίστης». «Η δική μας γενιά δεν θα χρειαστεί να γίνει πολεμιστής και σαμποτέρ. Πρέπει να γίνουμε χτίστες», είπε ο Κυριάκος.

Θα τα κάνουν όλα

Ο χρόνος είναι σχετικός. Πολύ περισσότερο ο χρόνος ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα πιο πολύ ο χρόνος Αλέξη Τσίπρα, όπως έχει αποδείξει η ιστορία. Εξ ου και δεν είναι εύκολο να πιστέψει κανείς τον Τσίπρα όταν διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι βιάζεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Αυτή τη φορά, πάντως, το εννοεί (Θεός φυλάξοι!). Και φαίνεται ότι το έχουν πιστέψει και οι δανειστές. Το λέω επειδή ακούω ότι σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με οκτώ υπουργούς, και οι οκτώ δεσμεύθηκαν ότι θα τα κάνουν όλα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή