Η ανεκτίμητη «προστασία» του ελεύθερου χρόνου μας

Η ανεκτίμητη «προστασία» του ελεύθερου χρόνου μας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές, ιστοσελίδες και πάρα πολλά και ενδιαφέροντα blog, φροντίζουν να μας κρατούν ενήμερους για όλες τις νέες γαστρονομικές τάσεις, για τις αφίξεις στον χώρο της εστίασης, για τα καλύτερα καφέ, μπαρ, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία, γκουρμέ εστιατόρια.

Μάλιστα, η ενημέρωση του κοινού, συχνά γίνεται και με μεγάλη ακρίβεια. Λ.χ. μας λένε πού θα φάμε την καλύτερη τυρόπιτα ή το πιο νόστιμο φαλάφελ, πού θα βρούμε το τέλειο ψωμί και τους πιο αφράτους λουκουμάδες, το πιο τραγανό αρνίσιο παϊδάκι. Σε βαθμό που μερικές φορές όλη αυτή η υπερανάλυση καταντάει υπερβολικά κουραστική.

Θυμάμαι έναν φίλο που κάποια στιγμή έλεγε με παράπονο: «Ηθελα να φάω ένα μπέργκερ. Εψαξα λοιπόν για το καλύτερο. Μπήκα σε έγκυρες ιστοσελίδες, αναζήτησα ειδικούς, γνωστές “πένες”. Ο ένας έγραφε ότι σ’ αυτό το μαγαζί το μπιφτέκι ήταν πολύ καλό και ζουμερό, αλλά το ψωμί όχι καλής ποιότητας. Σε άλλο μπεργκεράδικο πάλι, ήταν ιδανικό το ψωμί αλλά όχι το μπιφτέκι. Επίσης, αλλού η μουστάρδα ήταν home made αλλού ετοιματζίδικη. Τελικά, δεν πήγα πουθενά».

Χρήσιμα όλα αυτά, μας έχουν κάνει πλουσιότερους σε γνώση, εμπειρία, συχνά και σε… κιλά. Σκέφτομαι όμως, ότι θα ήταν επίσης εξαιρετικά χρήσιμο να μας πρόσφεραν όλοι αυτοί οι ειδικοί και ενημέρωση σχετικά με το τι να μη δοκιμάσουμε.

Ετσι, μπορεί κάποιοι να είχαν αποφύγει το ψητοπωλείο στον Πειραιά, όπου πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση κρέατα συνολικού βάρους 75 κιλών, τα οποία κατέσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

«Κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και κατέσχεσαν αποστεωμένα σφάγια κοτόπουλων, καθώς και σουβλάκια από κοτόπουλο, βάρους 75 κιλών, λόγω απουσίας σημάνσεων καταλληλότητας ή αναγνώρισης, σε συνδυασμό με ακατάλληλες συσκευασίες για επαφή με τρόφιμα», διαβάζω στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε πολλά έντυπα και ιστοσελίδες, χωρίς ωστόσο πουθενά να αναφέρεται ποια είναι αυτή η επιχείρηση. Να κάτι που δεν καταλαβαίνω. Γιατί να μη δημοσιεύεται το όνομα της επιχείρησης, αφού αποδεδειγμένα υπάρχει παράβαση που μπορεί να οδηγήσει από προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας μέχρι οριστική.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, που αποτελεί μια άλλη συζήτηση, το να εστιάσουν οι γευσιγνώστες δημοσιογράφοι και στα κακώς κείμενα, είναι κάτι που μπορεί να γίνει και σίγουρα θα βοηθούσε. Εχουν την εμπειρία να αξιολογήσουν ακόμη και μικρές λεπτομέρειες που κάποιος άλλος δεν θα πρόσεχε και οι οποίες εκπέμπουν ένα ποιοτικό «σήμα». Προσωπικά πολύ θα με ευχαριστούσε να μου πουν, πού να μην πάω.

Θα ήταν μια πολύ ευγενική χειρονομία. Υπό την έννοια ότι ο ελεύθερος χρόνος μας, το πώς θα τον διαθέσουμε και πόσο θα μας κοστίσει, είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή