Nέα νίκη της Βαγδάτης κατά του ISIS

Nέα νίκη της Βαγδάτης κατά του ISIS

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την Αλ Κάιμ, μία από τις τελευταίες εναπομείνασες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους, ανακατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ανακατέλαβαν τον έλεγχο του σημείου διέλευσης Χουσάιμπα που συνορεύει με τη Συρία.

Στην επίθεση για την ανακατάληψη της Αλ Κάιμ και της Ράβα, πόλεις που συνορεύουν με τη Συρία, συμμετέχουν μονάδες του ιρακινού στρατού και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, μέλη σουνιτικών φυλών και δυνάμεις της Λαϊκής Κινητοποίησης με τη στήριξη Ιρανών.

Το συνοριακό πέρασμα Χουσάιμπα διασχίζει την Αλ Κάιμ στο Ιράκ και την Αμπού Καμάλ στη Συρία, δύο πόλεις που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους σε αντίθετες πλευρές της συνοριακής γραμμής. Η διεθνής στρατιωτική συμμαχία, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, δήλωσε ότι περίπου 1.500 πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν στη γύρω περιοχή της Αλ Κάιμ. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι συνεχάρη τις ιρακινές δυνάμεις για το γεγονός ότι κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη και να ανακαταλάβουν το συνοριακό σημείο διέλευσης Χουσάιμπα. Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης που στοχεύουν στην ανακατάληψη και των τελευταίων προπυργίων της πολιτοφυλακής στο Ιράκ συνεχίζονται, παρά την παράλληλη στρατιωτική επέλαση στην επικράτεια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στα βόρεια.

Παράλληλα, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ξεκίνησε την επίθεση για την ανακατάληψη των επικρατειών που διεκδικούνται από τη Βαγδάτη και τους Κούρδους, στις 16 Οκτωβρίου, ως αντίποινα για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων της 25ης Σεπτεμβρίου. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, οι δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης ανακατέλαβαν μεγάλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κιρκούκ από τους Κούρδους, οι οποίοι είχαν καταλάβει αυτές τις περιοχές την περίοδο εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους το 2014. Την Πέμπτη, οι ιρακινές δυνάμεις απείλησαν να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, κατηγορώντας τους πως καθυστερούν την παράδοση του ελέγχου των συνόρων και εκμεταλλεύονται τις διαπραγματεύσεις για να ενισχύσουν την άμυνά τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή