Στροφή σε εξαγορές ξενοδοχείων από επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

Στροφή σε εξαγορές ξενοδοχείων από επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντος των επενδύσεων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων έχουν βρεθεί τα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του τουρισμού και της υποχώρησης των τιμών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, σε συνδυασμό και με την έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προχωρούν στην εμπλοκή τους με το συγκεκριμένο είδος ακινήτων, που μέχρι πρότινος (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο) αποτελούσε έναν κλάδο υψηλής εξειδίκευσης (niche market), τον οποίο κατά κανόνα απέφευγαν οι περισσότεροι επενδυτές.

Σήμερα, τα ξενοδοχειακά ακίνητα, χάρις στις ροές εσόδων τους και στην παγκόσμια αύξηση του τουρισμού, έχουν έρθει στο προσκήνιο, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της νεοσύστατης εταιρείας «Μπλε Κέδρος» της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat), η οποία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο από ξενοδοχειακά ακίνητα και εμπορικά καταστήματα του δικτύου Coco-Mat, συνολικής αξίας της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στην κατοχή της βρίσκονται τα ξενοδοχεία Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά και το Coco-Mat Hotel Athens στο Κολωνάκι. Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και την ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων 90 δωματίων σε ιδιόκτητο οικόπεδο, πλησίον του μουσείου της Ακρόπολης. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Μπομπόλια, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στόχος είναι η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2018, αγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν κινήσεις απόκτησης ξενοδοχειακών και άλλων ακινήτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η εταιρεία δρομολογεί την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. προς το τέλος του επόμενου έτους.

Το 2017 σηματοδότησε και την ενεργοποίηση της Grivalia Hospitality, της εταιρείας που σύστησε ο όμιλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις σε τουριστικά/ξενοδοχειακά ακίνητα. Η αρχική επένδυση αφορούσε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στο ιδιωτικό νησί Pearl Island του Παναμά, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο στην Ελλάδα, η απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Ολυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη και του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας». Η τελευταία αυτή κίνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και ως προς το τυπικό της σκέλος στο τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι το 50% της Grivalia Hospitality ελέγχεται πλέον από την M&G Investments, επενδυτικό όμιλο από τη Μεγ. Βρετανία, με την Grivalia να διατηρεί το 25%. Η εταιρεία συνεχίζει πάντως να διεκδικεί ξενοδοχειακά ακίνητα, επιχειρώντας την είσοδό της και στην αγορά του κέντρου της Αθήνας.

Στο τέλος του 2018 αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο ξενοδοχείο πόλης της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, στην Πάτρα. Η εταιρεία απέκτησε στο τέλος του 2016 το Moreas Beach, το οποίο έχει εκμισθώσει στην Dimand, η οποία δρομολογεί την ανακατασκευή και εκμετάλλευση του ακινήτου. Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 116 δωματίων, ενώ υφίσταται συμφωνία με το σήμα των Moxy Hotels του ομίλου Marriott για τη λειτουργία του ακινήτου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, πλέον, στόχος της εισηγμένης είναι η ανάπτυξη αντίστοιχης δραστηριότητας και στην περιοχή της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή