Πολυήμερη περιοδεία Τραμπ στην Ασία

Πολυήμερη περιοδεία Τραμπ στην Ασία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένος στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε είχε θερμή σχέση με την Ουάσιγκτον. Κατά την προεκλογική περίοδο υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα «αποξηράνει το έλος» της αμερικανικής πρωτεύουσας, εννοώντας την κομματική και κρατική γραφειοκρατία που αποτελούσε, στα μάτια του μεγαλοεπιχειρηματία, την πηγή όλων των δεινών.

Ενα χρόνο μετά την εκλογική του νίκη, ο Αμερικανός πρόεδρος δυσκολεύεται ακόμη να περάσει έστω και ένα σημαντικό νομοσχέδιο από το «έλος» του (ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικανούς) Κογκρέσου, ενώ η ατμόσφαιρα πάνω από τον Λευκό Οίκο φορτίζεται ολοένα και περισσότερο από τις έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ γύρω από τις σχέσεις πρώην και νυν επιτελών του Τραμπ με τη Ρωσία.

Τούτων δοθέντων, η περιοδεία-μαμούθ του Αμερικανού προέδρου στην Ασία, που ξεκίνησε χθες, υπόσχεται μια αναζωογονητική αλλαγή ατμόσφαιρας. Ο Τραμπ απογειώθηκε από την πρωτεύουσα με πρώτο προορισμό τη Χαβάη, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Ειρηνικό και θα επισκεφθεί το Περλ Χάρμπορ, προτού κατευθυνθεί προς την Ιαπωνία. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Βιετνάμ, στην Κίνα και στις Φιλιππίνες, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.

Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πριν από την αναχώρησή του, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο συνόδου κορυφής του APEC (φόρουμ συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού), η οποία θα λάβει χώρα στο Ντανάγκ του Βιετνάμ, από 8 έως 10 Νοεμβρίου. «Μπορεί να συναντηθούμε. Ο Πούτιν είναι πολύ σημαντικός γιατί μπορεί να μας βοηθήσει στη Βόρεια Κορέα. Οπως και στη Συρία. Επιπλέον, θα πρέπει να συζητήσουμε για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο Πεκίνο, ο Τραμπ αναμένεται να ζητήσει από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ περισσότερη πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Η Ιαπωνία είναι μάχιμο κράτος και είπα στην Κίνα ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα με την Ιαπωνία, εάν αφήσει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», ήταν η πρόγευση που έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ, και πάλι στους τηλεθεατές του Fox News.

Μιλώντας με δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, προτού ξεκινήσει την περιοδεία του, ο Τραμπ ρωτήθηκε για τη σύσκεψη του Μαρτίου του 2016, όταν ο τότε σύμβουλός του Τζορτζ Παπαδόπουλος –ο οποίος έχει εμπλακεί στις έρευνες του Μιούλερ– φέρεται να προσφέρθηκε να οργανώσει συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν θυμάμαι πολλά, ήταν μια πολύ ασήμαντη συνάντηση», απάντησε ο Τραμπ.

Προτού αναχωρήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος δοκίμασε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς για 11 λεπτά έπεσε «μαύρο» στον προσωπικό του λογαριασμό στο προσφιλές του μέσο επικοινωνίας, το Twitter. Η εταιρεία απέδωσε το συμβάν σε ακούσιο σφάλμα υπαλλήλου των υπηρεσιών συντήρησης. Ο ίδιος ο Τραμπ αντιμετώπισε την πρόσκαιρη ανωμαλία με σκωπτική διάθεση: «Φαίνεται ότι τα μηνύματά μου τελικά διαδίδονται και έχουν αποτέλεσμα», έγραψε στο πρώτο του μήνυμα μετά τη σύντομη διακοπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή