ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βολιδοσκόπηση σε Wind, Vodafone από τις τράπεζες για τη Forthnet

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Η Forthnet σήμερα έχει περί το 1 εκατ. συνδρομητές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τελειώνει το σίριαλ της Forthnet. Καθώς ο κίνδυνος της πλήρους απαξίωσης της επιχείρησης βρίσκεται ante portas, οι τράπεζες ανέλαβαν δράση με την κεφαλαιοποίηση μέρους των οφειλών της εταιρείας προς αυτές. Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica, αποκτώντας το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, καθίστανται ο βασικός μέτοχος και κυρίως ο καταλύτης των εξελίξεων απ’ εδώ και στο εξής. Το μοντέλο, δε, της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης της επιχείρησης που θα ακολουθηθεί, θυμίζει στους βασικούς του άξονες εκείνο της βιομηχανίας των ιχθυοτροφείων (Σελόντα, Νηρέας).

Βασικός στόχος, όπως συμβαίνει και στα «ψάρια», είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και η αποφυγή ενός ναυαγίου τύπου On Telecoms. Η τελευταία, αρνούμενη να συμπράξει έγκαιρα σε τιμές αγοράς, κατέρρευσε μέσα στο 2015. Οι πελάτες της τον Ιούνιο της συγκεκριμένης χρονιάς έλαβαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών περιθώριο ενός μήνα να μεταβούν σε άλλο πάροχο και στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως στον ΟΤΕ, λόγω οφειλών της εταιρείας προς αυτόν, να διακόψει τη διασύνδεσή της με το δίκτυό του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι προχωρεί η υπόθεση της αγοραπωλησίας της Cyta Hellas, όπου όλα δείχνουν η εταιρεία να καταλήγει στο σχήμα Wind-Vodafone, το project «αξιοποίηση» της εταιρείας Forthnet έπρεπε να προχωρήσει άμεσα. Είναι δε σίγουρο ότι αν κλείσει η συμφωνία για τη Cyta Hellas, και ο αγοραστής είναι η Wind, τότε η αξία της Forthnet μειώνεται περαιτέρω, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνιακές της δραστηριότητες. Παράλληλα μη έχοντας διαθέσιμα κεφάλαια, η εταιρεία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός αγοράς στο αποκαλούμενο premium (πρώτης διαλογής) περιεχόμενο.

Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι ελκυστική. Εχοντας χάσει το 40% έως 50% των εσόδων της την τελευταία δεκαετία και με δεδομένη την ισχυρή παρουσία των ΟΤΕ (Deutsche Telecom), Vodafone και Wind, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, δεν ελκύει το ενδιαφέρον τρίτων επενδυτών. Αυτό θα φανεί και στην περίπτωση της Cyta Hellas, παρά το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της κινεζικής PCCW. Επιβαρυντικός παράγοντας παραμένει επίσης το γεγονός ότι η Forthnet δεν διαθέτει άδεια κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Τέλος, η απουσία ρευστότητας στην εταιρεία, που την οδηγεί εκτός των δικτύων νέας γενιάς, μαζί με όλα τα προαναφερόμενα συνθέτουν το... χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Αναπόφευκτα οι δυνητικοί μνηστήρες για τη Forthnet προέρχονται από την εγχώρια αγορά, οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους και μόνο. Και παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, οι επαφές της επενδυτικής Nomura, που προσέλαβαν οι πιστώτριες τράπεζες για την πώληση του 32,76% της Forthnet, γίνονται με τις Wind-Vodafone. Ηδη οι πρώτες επαφές έχουν πραγματοποιηθεί από την επομένη της ανακοίνωσης της απόκτησης του 32,76%, αλλά ο καθένας από την πλευρά του αναμένει από τον άλλη πλευρά να κάνει την πρώτη κίνηση. Oι τράπεζες αναμένουν μια προσφορά από Wind-Vodafone και το αντίστροφο.

Οι ουσιαστικές διαφορές, πάντως, των δύο πλευρών εδράζονται αποκλειστικά στην αποτίμηση της Forthnet. Με πάνω από 300 εκατ. ευρώ δανεισμό και σύνολο υποχρεώσεων πάνω από 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το προτεινόμενο τίμημα της Forthnet είναι μηδενικό ή πλησίον του συγκεκριμένου ορίου. Η επιχειρηματική αξία δηλαδή της εταιρείας δεν ξεπερνά τον δανεισμό της. Και με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει περίπου 1 εκατ. συνδέσεις (συνδρομές), η αποτίμηση καθεμιάς από αυτές με 300 ευρώ μπορεί να θεωρείται γαλαντόμος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ